Lichtplan maken? Denk ook aan je buitenruimte!

L

Ga je nieuw in een huis wonen, zeker als dat ook nog eens een nieuwbouw is, dan zal je aan de slag moeten met een goed lichtplan. Hoe wil je alles gaan verlichten, op zo’n manier dat het zowel functioneel als sfeervol is? Iets waar je best even wat tijd aan mag besteden, want verlichting kan een ruimte echt maken of breken. Waar het aanbrengen van lampen op de juiste plek binnen al lastig genoeg is, is het slim om ook een eventuele buitenruimte mee te nemen in je plannen. Hier zijn sfeer en functionaliteit, en dan vooral de combinatie hiervan, namelijk nog belangrijker.

Waarom je buitenruimte verlichten?

Trek je nieuw in een woning, dan is het verlichten van je tuin waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Er moet zoveel gebeuren, licht in de tuin is niet het meest belangrijke, zou je zeggen.

Toch is het goed om dit niet te lang te laten liggen. Ga je toch lampen uitzoeken voor binnenshuis, neem je tuin(en) dan ook meteen mee. Dat zorgt namelijk direct voor extra wooncomfort en veiligheid. Ben je binnen, dan is het fijn dat je tuin niet een donker gat is als je ’s avonds naar buiten kijken; een beetje verlichting zorgt ervoor dat de ruimte ook na zonsondergang bij je woning betrokken blijft. Bovendien is het een stuk prettiger en veiliger thuiskomen als je ook ’s avonds goed kunt zien waar je loopt, en waar het sleutelgat precies zit. Over veiligheid gesproken: wist je dat een huis dat voorzien is van goede buitenverlichting ook minder aantrekkelijk is voor inbrekers? Die doen hun ‘werk’ het liefst ongezien, dus een goede buitenverlichting op strategische plekken maakt je woning ook meteen een stuk veiliger.

Welke lampen kies je?

Net als binnen heb je ook buiten heel wat keuze qua lampen. Op plekken waar je puur sfeerverlichting aan wilt brengen, kun je bijvoorbeeld kiezen voor solarlampen die genoeg licht geven om wat sfeer te creëren. Het voordeel hiervan is dat er geen stroomvoorziening hoeft te zijn op deze plek, en dat de lampen geen elektriciteit kosten. Voor verlichting die er alleen ter decoratie is wel zo prettig.

Om je woning veiliger te maken, zowel voor jezelf als tegen het gevaar van inbrekers, kies je voor een buitenlamp die meer licht geeft. Dat kan wederom een solarlamp zijn, maar kies er dan wel eentje met een groot paneel, zodat hij altijd voldoende op kan laden. Is er een stroompunt aanwezig dan is een lamp op elektriciteit een net wat meer betrouwbare keuze.

Wil je voorkomen dat je onnodig elektriciteit verspilt? Kies dan voor een lamp met sensoren. Je kan dan vaak kiezen uit verschillende mogelijkheden. Een lamp die alleen gaat branden als het buiten donker is, of eentje die pas aan springt als er beweging wordt gedetecteerd. Ook fijn zijn lampen die zodra het donker is een zwak licht verspreiden, voor de sfeer en een klein beetje zichtbaarheid, en zodra er beweging plaatsvindt tijdelijk fel gaan branden.


Bijpassende informatie en advies

Foto bovenzijde: Phil Goodwin (Unsplash)