Kunststof versus hout zo kies je de perfecte deur voor jouw interieur

K

Deuren zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je nieuwe huis in gaat richten. Maar vergist je niet, deuren zijn namelijk niet alleen de ingang van je woning, ze dragen ook bij aan de stijl van je interieur. Maar welke deur past het best bij jouw huis: een kunststof voordeur of een houten deur? Duik hieronder dieper in op deze vraag en vind handige tips om de perfecte deur voor jouw huis te kiezen. Lees snel verder!

De duurzaamheid

Een houten deur heeft over het algemeen een lange levensduur, en als het heel goed onderhouden wordt gaat het zelfs langer mee dan bijvoorbeeld een kunststof achterdeur. Hout is namelijk heel erg sterk en kan daarom wel tientallen jaren meegaan. Een kunststof deur heeft daarentegen veel minder onderhoud nodig en is beter bestand tegen verschillende weersinvloeden. Het is daarom belangrijk om te bedenken wat voor jou belangrijker is: duurzaamheid of onderhoudsgemak.

De isolatie

Als je kiest voor isolatie, dan is een kunststof deur de beste keuze. Deze deur is namelijk beter geïsoleerd dan een houten deur. Dit komt natuurlijk door het materiaal waarvan de deur is gemaakt. Kunststof houdt de warmte veel beter vast en zorgt ervoor dat er minder kou naar binnen komt. Dit betekent dat je minder energie verbruikt en dat je dus ook weer geld bespaart op je energierekening.

De uitstraling

Een houten deur heeft al snel een klassieke uitstraling en past goed bij een traditioneel, klassiek of landelijk interieur. Een kunststof deur heeft daarentegen weer een hele moderne uitstraling en is daarom zeer geschikt voor een strak, modern en minimalistisch interieur. Maar ook voor het creëren van een tijdloos interieur zou je dit materiaal goed kunnen gebruiken. Het is daarom ontzettend belangrijk om naar de stijl van je huis te kijken en daarop je keuze en voorkeur van de deur aan te passen.

Het budget

Een ander belangrijk punt is het budget dat je hebt. Want beide opties kunnen best nog wel in prijs verschillen. Een houten deur is over het algemeen duurder dan een kunststof deur. Dit komt doordat het materiaal duurder is en er meer onderhoud aan te pas komt. Een kunststof deur is over het algemeen goedkoper, maar moet misschien weer eerder vervangen worden dan een goed onderhouden houten deur.

Het onderhoud

Zoals al eerder benoemd heeft een houten deur meer onderhoud nodig dan een kunststof deur. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de tijd en het budget dat je beschikbaar hebt voor het onderhoud. Een houten deur moet bijvoorbeeld regelmatig geschilderd worden en beschermd worden om zo vochtproblemen tegen te gaan. En een kunststof deur heeft minder onderhoud nodig, maar moet uiteraard wel af en toe schoongemaakt worden. Een kunststof deur schoonmaken kun je makkelijk doen met een vochtige doek.

Kortom, er zijn dus verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de perfecte deur voor jouw interieur. Het is belangrijk om te kijken naar duurzaamheid, isolatie, uitstraling, budget en onderhoud. Als je deze factoren in overweging neemt, dan kun je de juiste keuze maken voor jouw huis. Houd daarbij vooral in gedachten welke stijl het beste bij jou en je huis past. Veel succes!

Bijpassende informatie en advies