Kledingkasten modellen

K

Kledingkasten modellen verschillen indeling voordelen en nadelen. Welke soorten kledingkasten zijn er? Hoe zijn de verschillende modellen kasten ingedeeld en ingericht? Van welke materiaal kunnen dit soort kasten gemaakt zijn? Wat zijn de voordelen en nadelen van de inrichting van de verschillenden modellen die er te koop zijn?

Kledingkasten modellen verschillen indeling voordelen en nadelen

Voor sommige mensen is de kledingkast niets anders dan een kast waarin op een zo handig en efficiënt mogelijke wijze kleding, schoenen en accessoires opgeborgen kunnen worden. Maar bij andere zijn kledingkasten gezichtsbepalend eb een centrale en dominante plaats in de slaapkamer. Heb je voldoende ruimte kun je er zelfs voor kiezen om een aparte ruimte helemaal in te richten om kleiding in op te bergen. Dan spreek je van een inloopkast.

Wat alle kasten en meubels die bedoeld zijn om kleding in op te bergen gemeen hebben is dat ze een aantal van de zelfde elementen bevatten. Tenzij je kiest voor een aparte ladekast of hangkast, heeft de kleding kast een hanggedeelte waaraan kleding aan knaapjes opgehangen kan worden, planken waarop opgevouwen kleding neergelegd kan worden en lades waarin sokken, ondergoed en andere kleinere kledingstukken plaats kunnen vinden. Bovendien zijn er kasten met een apart deel voor het opbergen van schoenen. Bij menig kledingkast is aan de buitenzijde een spiegel aangebracht.

Soorten kledingkasten

Uiteraard kunnen er grote verschillen zijn in de afmetingen van de kledingkasten. Bovendien kan de indeling verschillen van kast tot kast en dat geld ook voor het gebruikte materiaal en de kleuren. Het is dus van belang om goed vooraf te bepalen wat in jouw situatie strikt noodzakelijk is en uiteraard hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt voordat je een kledingkast gaat kopen. Daarnaast is het ook aan te bevelen om vooraf goed te bepalen wat het maximale budget is dat je tot de beschikking hebt zodat je niet in de verleiding komt om te veel uit te geven.

De belangrijkste verschillen tussen de kasten is naast de indeling en afmetingen, vooral te vinden in de deuren waarmee deze worden afgesloten.

De draaideurkast

Het meest klassieke model is de zogenaamde draaideurkast. Dit type kast heeft een of meerdere kastdeuren die in scharnieren hangen en opgedraaid kunnen worden. Over het algemeen is het voordeel van dit type kast dat deze relatief goedkoop is. Nadeel is dat, afhankelijk van de afmetingen van de openslaande deuren er vrij veel ruimte voor de kast nodig is.

De schuifdeurkast

Een model dat ook veel gebruikt wordt is de schuifdeurkast. Dit type kast wordt afgesloten met schuifdeuren die op rails bevestigd zijn en open en dicht geschoven kunnen worden. Meestal kunnen de schuifdeuren achter elkaar geschoven worden waardoor goed bij de kleding kunt komen. Het grootste voordeel van dit soort kasten is dat je weinig ruimte voor de kast nodig hebt omdat de deuren niet uitslaan. Nadeel kan zijn dat er altijd een deel van de kast afgesloten blijft en zo iets minder totaaloverzicht hebt.


Bijpassende informatie en advies