Inbouwspots kopen? Hier moet jij rekening mee houden

I

In steeds meer huizen in Nederland zien we tegenwoordig inbouwspots terug. Aangezien deze lampen in de muur, de vloer of het plafond verwerkt zijn, dragen ze bij aan een strakke uitstraling. Wil jij ook inbouwspots voor jouw woning kopen? Dan raden wij jou aan om rekening te houden met de onderstaande zaken.

Schakelaar of dimmer?

Eén van de keuzes die je bij inbouwspots moet maken, heeft betrekking op de bediening van de verlichting. Je kunt de lampen met een schakelaar bedienen, maar ook met een LED dimmer. Grote verschil is dat je de spotjes met een schakelaar alleen in en uit kunt schakelen. Hiermee  regel je de verlichtingsintensiteit niet. Dit kan wel met een dimmer. Je schakelt de spotjes in en uit door op de knop te drukken en je regelt de intensiteit door eraan te draaien. Voordat jij inbouwspots koopt, moet je hier rekening mee houden. Niet alle spotjes zijn namelijk dimbaar.

Ben je niet van plan een dimmer te plaatsen? Dan raden wij je alsnog aan om voor dimbare spotjes te gaan. Dit is weliswaar wat duurder, maar je hebt er in de toekomst mogelijk profijt van. Wanneer er dimbare verlichting aanwezig is, hoef je later alleen nog maar een dimmer te plaatsen om de lampen te dimmen. Kies je voor niet-dimbare verlichting? Dan moet je niet alleen een dimmer plaatsen, maar ook nieuwe spotjes kopen wanneer je toch wilt dimmen. In dat geval ben je duurder uit dan wanneer je direct voor dimbare inbouwspots kiest.

Welke vorm en kleur moeten de spots hebben?

Inbouwspots zijn er vandaag de dag in allerlei kleuren en maten. Dit zijn ook zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van spotjes. Komen de spotjes in jouw keuken? Kijk dan naar de kleur van de keuken en stem de inbouwspots hierop af. Op deze manier sluit de kleur van de spotjes mooi aan bij de kleur van de keuken. De vorm van inbouwspots is meestal smaakafhankelijk. De één vindt ronde spotjes mooier, terwijl de voorkeur van de ander uitgaat naar vierkante spots. Zoek jij nog spotjes die in verschillende kleuren en vormen verkrijgbaar zijn? Kijk dan eens naar Gu10 led spots. Hier zit ongetwijfeld een spotje tussen die jouw goedkeuring kan verdragen.

Geeft een inbouwspot voldoende licht?

Eén van de grote voordelen van inbouw spots is dat jij ze kunt dimmen. Hierdoor denken veel mensen dat de spotjes altijd voldoende licht geven. Dit is een misvatting. Je regelt de lichtintensiteit weliswaar zelf, maar het wattage van inbouwspots verschilt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor spotjes van 3 Watt, maar ook voor spotjes van 7 Watt. Hoe meer Watt een inbouwspot heeft, des te feller het licht dat deze afgeeft.

Kijk overigens niet alleen maar naar de hoeveelheid Watt wanneer je spotjes gaat kopen. Nee, want de breedte van de lichtbundel is ook van invloed op de hoeveelheid licht die op een bepaalde plek schijnt. Hoe breder de lichtbundel, des te groter het oppervlak dat een spotje beschijnt. Dit lijkt handig, maar je hebt minder gericht licht. Wil je op bepaalde plekken gericht licht? Kies dan voor inbouwspots met een niet al te brede diameter. In dat geval is de lichtstraal een stuk sterker, waardoor je meer gericht licht hebt op bepaalde plekken. Dit is bijvoorbeeld handig in de keuken of badkamer.

Bijpassende informatie en tips