Hypotheekvormen Verschillen Uitleg

H

Hypotheekvormen Verschillen Uitleg Voordelen en Nadelen. Welke hypotheekvormen zijn er mogelijk? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten hypothek? Welke voordelen en nadelen heeft elke soort hypotheek?

Hypotheekvormen Verschillen Uitleg Voordelen en Nadelen

Er is vrijwel altijd veel te doen rondom hypotheken. Soms is er sprake van een hoge rente, soms van een extreem lage rente. Dan is er weer van alles te doen over de hypotheekrenteaftrek. Bovendien is er soms onduidelijkheid over de hypotheekrente en de risico’s die je al dan niet loop bij de verschillende soorten hypotheken.

Hypotheekvormen waarbij hypotheekrenteaftrek mogelijk is

Sinds 2013 staat de overheid nog maar twee hyptheekvormen toe waarbij sprake is van hypotheekrenteaftrek: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij alle andere soorten hypotheken die vanaf 2013 zijn aangegaan is de aftrek niet meer mogelijk. Ben je de hypotheek voor 2013 aangegaan dan heb je trouwens nog wel recht op hypotheekrenteaftrek bij deze hypotheken.

Annuïteitenhypotheek

Maandelijks betaal je bij dit type hypotheek een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit twee delen; een gedeelte voor de rente en een gedeelte voor de aflossing. In het begin maakt het bedrag voor de hypotheekrente het grootste deel uit van de maandelijkse betalen. Langzamerhand verschuift dit gedurende de looptijd van de hypotheek richting de aflossing. Bij deze hypotheekvorm heb je recht op hypotheekrenteaftrek, maar alleen als je de hele lening over maximaal 360 maanden aflost. Goed om te weten is dat gedeelte van het bedrag dat bedoeld is voor de aflossing niet aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een bedrag voor de aflossing. Daarbovenop betaal je bovendien rente. Aangezien de rente die je betaalt betrekking heeft over de nog openstaande schuld, wordt dit bedrag steeds lager. Gedurende de looptijd van de hypotheek gaat je maandbedrag langzaam maar zeker omlaag. Dat is dan ook het grote voordeel van deze hypotheekvorm. Bij deze hypotheekvorm heb je recht op hypotheekrenteaftrek, maar alleen als je de hele lening over maximaal 360 maanden aflost. Goed om te weten is dat gedeelte van het bedrag dat bedoeld is voor de aflossing niet aftrekbaar is van de inkomstenbelasting.

Soorten Hypotheken waar bij waarbij hypotheekrenteaftrek niet meer mogelijk is

Sinds een aantal wetswijzigingen in 2013 in hypotheekrenteaftrek voor onderstaande hypotheekvormen niet meer mogelijk, tenzij de hypotheek voor 2013 is afgesloten.

  • aflossingsvrije hypotheek
  • bankspaarhypotheek
  • spaarhypotheek
  • beleggingshypotheek
  • spaarbeleggingshypotheek
  • traditionele levenhypotheek
  • krediethypotheek

Bijpassende Informatie en Advies


Foto informatie
Foto bovenzijde: @misssinterpreted (Unsplash)