Hoe vind ik een geschikte lamp voor in de woonkamer?

H

Ben je net verhuisd en hangt er nog een verhuisfitting in de woonkamer? Of ben je uitgekeken op de lamp die al sinds jaar en dag in deze ruimte hangt? Dan wordt het hoog tijd om een (nieuwe) lamp te kopen. Dit lijkt misschien makkelijk, maar dat is het allerminst. Je kunt immers uit talloze lampen kiezen. Daarom schieten wij te hulp. In deze tekst helpen wij je namelijk om een geschikte lamp voor in de woonkamer te vinden.

Bepaal welke soort lamp je nodig hebt

Voordat je begint aan je zoektocht naar een nieuwe lamp voor in de woonkamer, moet je eerst bepalen welke soort lamp je nodig hebt. Gaat het om een lamp aan het plafond? Dan kun je grofweg kiezen tussen hanglampen, plafondlampen en kroonluchters. De meeste mensen kiezen logischerwijs een lamp die zij mooi vinden, maar toch is het niet verstandig om alleen op de uitstraling af te gaan.

Ben je op zoek naar een nieuwe lamp voor in de woonkamer? Houd dan ook rekening met het soort licht dat je nodig hebt. Is de lamp enkel bedoeld als basisverlichting? Dan volstaat een plafondlamp. Als de lamp boven de eettafel komt te hangen, heb je juist functionele verlichting nodig. Je wilt immers wel kunnen zien wat je doet als je aan het eten bent. Je kunt in dat geval voor een plafondlamp kiezen, maar ook voor een mooie hanglamp of kroonluchter.

Denk na over de afmetingen

Op de foto lijkt iedere lamp misschien even groot, maar in werkelijkheid verschillen de afmetingen vaak behoorlijk van elkaar. Reden genoeg om ook altijd naar de afmetingen te kijken voordat je een nieuwe lamp voor in de woonkamer koopt. Je kunt de afmetingen het beste bepalen op basis van de ruimte waarin de lamp komt te hangen. Is je woonkamer relatief klein, maar wil je toch graag een mooie hanglamp aan het plafond? Kies dan voor een hanglamp van glas. Aangezien je door glas heen kunt kijken, oogt de ruimte niet minder klein als je er zo’n lamp ophangt.

Houd rekening met de interieurstijl

Komt er alleen een nieuwe lamp in de woonkamer te hangen en blijft de rest van het interieur intact? Dan spreekt het voor zich dat je hier ook rekening mee houdt. Je wilt immers wel dat de lamp aansluit op de rest van de meubels en accessoires in de woonkamer. Koop daarom altijd een lamp die past bij de interieurstijl waar je voor gekozen hebt. Op deze manier ontstaat een samenhangend geheel.

Kies voor een lamp die je kunt dimmen

Sommige lampen kun je alleen in- en uitschakelen, maar er zijn ook lampen die je kunt dimmen. Zo’n lamp is ideaal voor in de woonkamer. Je kunt hem namelijk vol laten branden als je bijvoorbeeld aan het eten bent, maar dimt de lamp juist als je lekker een filmpje ligt te kijken. Doordat je zelf de verlichtingsintensiteit regelt, is een dimbare lamp geschikt voor iedere woonkamer.

Bijpassende informatie en advies