Ben je toe aan een nieuwe bank in de woonkamer? Neem zeker even de tijd om de juiste keuze te maken. Er zijn namelijk een héleboel designs om uit te kiezen. En dat is juist zo leuk! In dit artikel delen we de verschillende punten waar je op kunt letten.
Vorm van de bank
We beginnen bij de vorm van de bank. Hoe zie je dit idealiter voor je? Allereerst is er natuurlijk de klassieke bank, die bestaat uit één gedeelte. Maar tegenwoordig is ook de hoekbank enorm populair, waar je lekker languit op kunt liggen. Een hoek aan een enkele kant of meerdere hoeken: zelfs hiermee kun je variëren. Een mooie hoekbank beige voegt karakter toe aan je woonkamer, aangezien de hoek in het design luxe en comfortabel oogt. Zie je jezelf er al lekker op loungen?
Kleur
Banken zijn er te vinden in alle kleuren van de regenboog. En de kleur doet absoluut veel voor het geheel! Stel allereerst vast: ga je het liefst voor een lichte of juist een donkere kleur? Een lichte kleur oogt wat frisser, maar vraagt ook sneller om meer onderhoud. Dit is een afweging om te maken. Verder stel je vast of je voor een rustige, basic kleur gaat, of juist voor een opvallende, felle kleur. Beeld het je maar eens in: een grijze bank ziet er totaal anders uit dan een oranje bank. Om maar iets te noemen! Het is slim om deze keuze ook te maken op basis van je verdere interieur. Zijn er bijvoorbeeld al bepaalde kleuren te vinden in je woning? Dan kun je deze kleur ook aanhouden voor de bank. Of ga juist voor een contrasterende kleur, voor een speelser interieur.
Materiaalsoort
Denk goed na over de gewenste materiaalsoort voor de bank. Leer, canvas, katoen, linnen of polyester: dit zijn toch wel de populairste voorbeelden. Per materiaalsoort zijn er verschillende voordelen te benoemen. Zo kent een leren bank een stoere uitstraling, wat misschien perfect bij jouw interieur past. Ook is leer heel goed schoon te houden, vanwege het gladde oppervlak dat je snel afneemt. Als je een leren bank netjes onderhoudt, heb je er heel lang plezier van. Een stoffen bank zit lekker zacht, wat voor zitcomfort zorgt. Maar een stoffen bank is wel moeilijker te reinigen. Qua designs heb je veel opties bij een stoffen bank, want linnen oogt bijvoorbeeld heel anders dan canvas.
Grootte
Uiteraard speelt ook de grootte van de bank een rol. Nu is dit deels afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt in de woonkamer. Is de woonkamer vrij klein? Meet dan goed op hoeveel plek er precies beschikbaar is – de bank moet immers goed passen tussen bijvoorbeeld de muur en het meubelstuk dat ernaast staat. Verder ligt het aan het aantal mensen dat gebruikmaakt van de bank: stel het aantal benodigde zitplaatsen vast. In een een- of tweepersoonshuishouden is er doorgaans een minder grote bank nodig dan in een huishouden met een (groot) gezin. En als je vaak visite over de vloer hebt, is een grote bank ook wel praktisch. Stem deze keuze daarom af op jouw situatie. Al is het ook een kwestie van voorkeur: lig je graag helemaal languit? Dan heb je baat bij een grote bank. Maar als je eigenlijk alleen in een hoekje zit, hoeft de bank wellicht niet zo enorm te zijn.
Afwerking
De afwerking van de bank lijkt misschien een detail, maar is zeker van belang. Hoe wil je bijvoorbeeld dat de pootjes eruitzien? Zijn deze van hout of van staal? Ook heb je het voor het zeggen wat betreft de breedte van de leuningen, de diepte van de bank en de kussens waar je tegenaan ligt. Zorg dat het allemaal naar wens is: zo haal je je droombank in huis.