Hoe stel je de perfecte woonverzekering samen?

H

Een fijne woning hebben, is goud waard. Wanneer je een huis hebt waar je je niet thuis voelt, kan dat een grote invloed hebben op je leven. Wanneer je dus een fijn huis hebt, is het ook belangrijk om te zorgen dat je deze woning kunt behouden. Dat doe je niet alleen door op tijd de huur of je hypotheek te betalen, dan doe je ook door een goede woonverzekering af te sluiten. Helaas zijn er veel mensen die niet weten wat een passende woonverzekering voor hun situatie is. Daardoor lopen zij het risico geld uit te geven aan een verzekering die zij niet nodig hebben of, nog erger, grote risico’s te lopen die zij eenvoudig hadden kunnen voorkomen met een verzekering. De hoogste tijd dus om even stil te staan bij wat je precies nodig hebt.

De verzekering die iedereen nodig heeft: de inboedelverzekering

Wat je woonsituatie ook is, je hebt altijd baat bij een inboedelverzekering. Het maakt namelijk niet uit of je een woning gekocht hebt, of dat je er een huurt; er staan altijd spullen in je huis. Sommige mensen kopen alles tweedehands en denken daarom dat de waarde van hun spullen heel laag is. Zij denken dan dat zij hier geen verzekering voor hoeven af te sluiten, omdat zij eventuele schade zelf wel kunnen opvangen. Wat veel mensen echter vergeten, is dat je ook rekening moet houden met grote schade, bijvoorbeeld door een grote woningbrand. In dat geval moet je in een keer je hele interieur vervangen en dat kan fors in de papieren lopen. Om die reden is het goed om een inboedelverzekering af te sluiten. Bovendien biedt deze woonverzekering dekking tegen tal van andere schadeposten. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je het slachtoffer bent geworden van cybercrime. Digitale inbrekers kunnen heel veel schade veroorzaken en het is beter om deze kosten uit je verzekering te halen, dan dat je ze zelf zou moeten ophoesten.

De verzekering voor woningeigenaren: de opstalverzekering

Heb je niet een huurhuis, maar heb je een woning gekocht, dan moet je nog een tweede verzekering aan je pakket woonverzekeringen toevoegen. Dit is de opstalverzekering. Met deze polis is namelijk ook je woning zelf verzekerd. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat een inboedelverzekering ook echt alleen maar de inboedel dekt en niet de schade die jij aan je woning zelf hebt opgelopen. Een brand houdt geen rekening met je verzekering en zal daarom ook je pand fors kunnen beschadigen. Met een opstalverzekering kun je deze kosten laten vergoeden door je verzekeraar. Je kunt er zelfs vervangende woonruimte mee betalen wanneer dat nodig mocht blijken te zijn.

Online je woonverzekering regelen

Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat je nog geen goede woonverzekering hebt afgesloten, raden wij je aan om even naar de site van jouw verzekeringsmaatschappij te gaan. Hier kun je alle voorwaarden van beide polissen doornemen. Zorg altijd voor een goede dekking, eventueel door aanvullende verzekeringen toe te voegen. Zo pluk jij er optimaal de vruchten van.

Bijpassende informatie