Hoe richt je je tuin sfeervol en praktisch in?

H

Onze tuinen worden meer en meer een echt onderdeel van onze woning. Steeds meer gaan we ons eigen plekje buiten waarderen en richten we het heel bewust in. We willen zo vaak en zo lang mogelijk van onze tuin kunnen genieten, zo veel mogelijk proberen buiten te leven. Maar waar moet je allemaal op letten als je een tuin in gaat richten waar je het liefst het hele jaar door iets aan wilt hebben?

Waar is de zon?

Voor je een tuin aan gaat leggen of anders in gaat richten, is het goed om eens een dagje bij te houden op welke momenten de zon waar in je tuin staat. Met deze informatie kun je namelijk goed bepalen op welke plekken je een terras aan wilt leggen. Wil je graag in de ochtend in de zon zitten? Kijk dan waar in je tuin dat mogelijk is. Ben je eerder iemand die in de namiddag of zelfs de avond nog van de laatste zonnestralen wil genieten? Dan plaats je je terras op de plek waar dan de zon je tuin nog kan bereiken. Meerdere terrassen aanleggen, dat kan natuurlijk ook.

Als je weet waar de zon staat, weet je ook waar je eventueel schaduw aan kan brengen. In het zonnetje zitten is fijn, maar in hartje zomer een plekje hebben waar je niet in de volle zon hoeft te zitten kan ook prettig zijn. Schaduw aanbrengen in je tuin kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor hoge beplanting die vanzelf een schaduwplekje creëren. Maar ook een kapschuur is populair, omdat deze je naast schaduw ook meteen wat beschutting tegen eventuele wind kan geven.

Het hele jaar buiten kunnen zitten

Ben je dol op je tuin, dan zou je er misschien het hele jaar wel in willen kunnen zitten. Dat valt vrij lastig te realiseren, omdat het zeker in de winter toch al snel echt te koud is. Toch kun je met een tuinkamer een heel eind komen.

Een tuinkamer zit eigenlijk tussen een veranda en een uitbouw in. Hij wordt doorgaans los tegen het huis aan gebouwd, zodat de reguliere achterdeur van het huis je toegang geeft tot de tuinkamer, die op zijn beurt ook weer een deur naar buiten heeft. De ruimte is volledig afgesloten, je zit dus droog en uit de wind, maar heeft bijvoorbeeld meestal geen eigen vloer, hij staat gewoon op de tuintegels. Je kunt kiezen voor een tuinkamer hout, heel sfeervol, maar ze zijn er ook in uitvoeringen van aluminium met extra veel glas. Zet je er een kacheltje in, dan zou je er het hele jaar in kunnen zitten, al wordt de tuinkamer door de meeste mensen in de winter niet of nauwelijks gebruikt. Een heel gezellig plekje in je tuin is het wel, en zeker een manier om de tuin bij het huis te betrekken.


Bijpassende tips en informatie