Hoe maak je jouw tuin duurzaam?

H

Wat zijn de manieren om een duurzame tuin te maken? Op welke wijze kun jouw tuin duurzaam maken? Op deze pagina is een aantal tips te vinden over hoe je de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van jouw tuin op een eenvoudige, goedkope en niet al te ingrijpende wijze vergroot. Zeker in deze tijden van klimaatverandering waarin de weersextremen toenemen is het goed om te kijken naar de duurzaamheid van de tuin. Zeker ook in de stedelijke bebouwde omgeving zullen we ervoor moeten zorgen dat het teveel aan water tijdens extreme regenbuien of juist het tekort aan water gedurende periodes van warm en droog weer goed aangepakt worden. Ook de tuin waar we hiermee rekening houden kan hieraan een goede bijdrage leveren. Zeker als we dit met zijn allen doen. Dus met zijn allen overalls aan en aan de slag.

Hoe maak je jouw tuin duurzaam?

Maak je tuin zo groen mogelijk

Des te minder bestrating je hebt des te beter kan regenwater opgeslagen worden. Als je een veel bestrating in je tuin hebt liggen dan zal regenwater snel afgevoerd worden. Dit lijkt een voordeel maar het tegendeel is waar. Op plekken waar het water naartoe stroomt is de kan op overstroming groot. Bovendien wordt er heel weinig water in de bodem van de tuin opgeslagen waardoor de kans op verdroging en de kans op het doodgaan van planten en bomen veel groter wordt.

Zorg voor een rijk en gevarieerd gazon

Vaak hebben we de neiging om gazon vrij te houden van onkruid en het gras heel kort te houden. Echter door dit te doen zorgen we er ook voor dat veel bloemen niet tot bloei komen zoals paardenbloemen en andere planten. Bovendien trekken deze bloemen veel insecten aan zoals vlinders en bijen die jouw tuin verrijken en aantrekkelijk zijn voor vogels.

Composteer je eigen potgrond

Door zelf groen tuinafval te composteren maak je jouw eigen potgrond. Voordeel is dat je bladeren en ander tuinafval niet hoeft af te voeren. Bovendien is het goed om te weten dat de meeste potgrond voor een zeer groot gedeelte uit turf bestaat wat een niet hernieuwbare grondstof is.

Plaats een waterton voor de opvang van regenwater

Natuurlijk is het fijn als je de planten de tuin in tijden droogte water kunt geven. Dit kun je prima doen door regenwater op te vangen in een of meerdere regentonnen. De regenton kun je bijvoorbeeld plaatsen onder de regenwaterafvoer van jouw schuur of andere gebouwtjes in de tuin.

Bijpassende informatie en advies