Heb jij je ventilatie op orde?

H

Heb jij weleens onderzocht hoe goed je huis eigenlijk geventileerd is? Of je werkplek? De kans is groot dat je de afgelopen jaren vooral met isoleren bezig bent geweest. Terecht, want isolatie is belangrijk, en kan helpen om klimaatverandering terug te dringen. Goed isoleren betekent minder stoken om een ruimte warm te krijgen en houden, waardoor er minder fossiele brandstoffen hoeven te worden gebruikt, en er minder uitstoot is van schadelijke stoffen. Een prima keuze dus, dat isoleren. Maar wist je dat isoleren en ventileren, al lijken zij compleet aan elkaar tegenovergesteld, elkaar helemaal niet in de weg hoeven te zitten?

Het is ook nooit goed

Zal je net zien. Heb je net je huis helemaal perfect geïsoleerd. Je hebt extra isolerend glas laten plaatsen. Alle kieren netjes af laten dichten. Je kruipruimte extra geïsoleerd, net als je spouwmuren en je zolderdak. Uit jouw huis zal de warmte niet zomaar meer ontsnappen, alle warmte die je binnen creëert zal ook binnen blijven. Jij hebt je zaakjes perfect in orde!

Maar dan hoor je opeens dat ventileren óók heel erg belangrijk is. Een goede luchtcirculatie zorgt ervoor dat er altijd voldoende zuurstof in een ruimte aanwezig is. Zo blijft de lucht lekker fris, en voorkom je dat schadelijke stoffen die we uitademen de ruimte vullen en door ons worden ingeademd, in plaats van de zuurstof die we eigenlijk nodig hebben. Ook blijkt ventilatie een grote rol te spelen bij het voorkomen van het verspreiden van virussen.

Zit je dan, met je perfect geïsoleerde huis. Heb je netjes alles afgedicht, moet je de boel opeens wijd open gaan zetten. Is dan al je moeite voor niets geweest?

Isoleren en ventileren gaan prima samen

Van goed ventileren is pas sprake als de lucht in een ruimte continue of in ieder geval zeer regelmatig ververst wordt. Een keertje een half uurtje een raampje openen en het hierna weer de rest van de dag sluiten, daar heb je niet zo gek veel aan. Ventilatieroosters boven ieder raam, dat werkt beter, omdat deze ervoor zorgen dat er continue lucht van buiten naar binnen kan, en andersom.

Vind je het zonde om op deze manier je warme lucht naar buiten te zien verdwijnen, terwijl je door te isoleren nu juist zo je best had gedaan om dit te voorkomen? Geen zorgen. Kies dan voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hiermee vindt nog steeds de uitwisseling tussen binnen en buiten plaats, en komt er nog steeds continue frisse lucht naar binnen. De warmte die de lucht die naar buiten stroomt heeft wordt hierbij echter opgevangen, en weer meegegeven aan de lucht die naar binnen komt. Zo kun je ventileren en isoleren prima combineren, en is je huis zowel goed geïsoleerd als geventileerd. Een prima combinatie!


Bijpassende informatie en advies