Heb jij het idee dat jouw kachel stuk is omdat je jouw woning maar niet warm krijgt?

H

De winter van 2023 was voor veel mensen een om snel te vergeten. Ondanks dat de temperaturen niet eens heel sterk zijn gezakt, lag er aan het eind van de maand toch een forse energierekening op de mat. Heel veel mensen zijn in de problemen gekomen omdat zij de exorbitante prijsstijgingen niet konden betalen. Herken jij dit probleem? Dan is het tijd om eens te kijken wat je zelf kunt doen om deze winter meer geld over te houden. Als jij namelijk het idee hebt dat je je kachel niet nog lager kunt zetten omdat het anders echt gaat vriezen in je huis, dan kan het goed zijn om eens over isolatie na te denken. Een goede kachel is namelijk belangrijk, maar goede isolatie in je woning aanbrengen is nog veel belangrijker. De isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte die gegenereerd is, langer in je huis blijft hangen waardoor je minder hoeft te stoken. Minder stoken, betekent minder energiekosten betalen waardoor investeren in isolatie al heel snel terugverdiend is.

Waar begin je met isoleren?

Als je je woning wilt gaan isoleren, is het verstandig om eerst in kaart te brengen wat er al aan isolatie in je woning is aangebracht. Waarschijnlijk heb je al dubbel glas en misschien heb je ook een tochtstrip onder je deur. Waar je echter heel veel kunt winnen, is met de grote oppervlakten in je huis. Denk hierbij aan de gevel die je kunt voorzien van gevelisolatie en bijvoorbeeld de vloer. Ook je dak kan een groot tochtgat worden wanneer deze niet van de juiste isolatie voorzien is. Door deze onderdelen van je woning van isolatie te voorzien, zorg je er niet alleen voor dat de warmte langer in je huis blijft hangen, maar verlaag je dus ook je energierekening.

Vul die lege kruipruimte op

Oude huizen hebben vaak een kruipruimte onder de vloer. In deze ruimte liggen je leidingen en je kunt hier vaak ook de watermeter vinden. Deze ruimtes zijn enkel opgevuld met lucht en dat is geen goed isolatiemateriaal. Vandaar dat je kunt kiezen om vloerisolatie aan te brengen. Er bestaan meerdere soorten materialen om je vloer mee te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor steenwol of glaswol. Belangrijk is dat je met een specialist gaat kijken wat jouw vloer nodig heeft. Een betonnen vloer wordt namelijk anders geïsoleerd dan een houten vloer. Het spreekt voor zich dat ook de wijze waarop de isolatie wordt aangebracht, verschillend is. Laat je daarom goed voorlichten door een expert.

Een investering die de moeite waard is

Wanneer je bang bent dat het isoleren je veel geld gaat kosten, is het verstandig om meer te kijken naar hoeveel het je gaat besparen. Door eenmalig in je woning te investeren zorg je op de korte termijn voor een lastenverlaging en op de lange termijn voor een waardestijging van je huis en dus je vermogen. Investeren in isolatie is daarom altijd een goede keus.

Bijpassende advies en informatie