Gevel weer mooi maken

G

De gevel van een woning zal nooit voor altijd in nieuwstaat blijven. Uiteraard is dit een logisch gevolg van het voortdurende blootstelling aan alle weersomstandigheden. Na verloop van jaren kan een gevel er behoorlijk verweerd uitzien. Wanneer vocht de kans krijgt, zal de gevel ook aan beschadigingen onderhevig zijn. Wat zijn dan de opties om de gevel op te knappen?

Herstellen van voegwerk

Een beschadigde gevel kan bestaan uit gescheurde bakstenen, maar bovenal het voegwerk heeft erg te lijden onder de weersomstandigheden. Voegen zullen scheuren en uiteindelijk kunnen delen uit de gevel vallen. Voegen zijn uitermate belangrijk voor een gevel. De voegen geven de nodige stabiliteit en voorkomen dat vocht in de gevel kan trekken. Heel anders wordt het wanneer voegen beschadigd zijn of zelfs ontbreken. Een veel voorkomend probleem is dan doorslaand vocht. Hemelwater dat tegen de gevel slaat, zal in de gevel trekken en binnenshuis vochtproblemen veroorzaken. Wanneer je voegen beschadigd zijn kun je ervoor kiezen om de voegen te laten herstellen. Oude voegen worden uit de gevel geslepen en de muur wordt van nieuw voegwerk voorzien. Met nieuw voegwerk is je gevel niet alleen beter bestand tegen de invloeden van buiten, je gevel krijgt ook een nieuw en fris uiterlijk. Wel kan het voegwerk herstellen een kostbare zaak zijn. Wanneer geld lenen geen optie is, dan zijn er nog alternatieven.

Gevel zandstralen

Wanneer je gevel aangetast is door vuil, dan kun je relatief goedkoop je gevel reinigen door deze te (laten) zandstralen. Voorwaarde is dan wel dat de gevel zelf geen beschadigingen heeft en de gevel niet bestaat uit poreuze materialen. Bij zandstralen wordt een straalmiddel met zand tegen de gevel gespoten. Er zijn diverse soorten zand die gebruikt kunnen worden. Dit is afhankelijk van het soort gevel. Ook de vorm en hardheid van de zandkorrels zijn afhankelijk van de ondergrond. Tijdens het zandstralen wordt alle vuil van de gevel gespoten en komt de originele kleur van de gevel terug.

Gevelbekleding

Zoals de naam al aangeeft: gevelbekleding is bekleding die over de oorspronkelijke gevel wordt geplaatst. Dit is een serieus alternatief als de gevel dusdanig beschadigd is, dat reparatie een zeer kostbare zaak wordt. Met gevelbekleding wordt de originele muur beschermd en tegelijkertijd krijgt je woning een geheel nieuw uiterlijk. Bij gevelbekleding heb je keuze uit diverse soorten materialen. Hout is de meest gekozen optie voor gevelbekleding. Kies daarvoor wel een goede houtsoort waar je nauwelijks onderhoud aan hebt. Tropisch hardhout is de beste, maar ook de duurste oplossing. Je kunt ook gaan voor een vorm van naaldhout, zoals douglas. Een alternatief voor hout is kunststof gevelbekleding. De kunststofdelen kunnen tegenwoordig natuurgetrouw als hout nagemaakt worden, inclusief nerf en in iedere kleur. Kunststof gevelbekleding is geheel onderhoudsvrij.