Een lichtplan maken met LED verlichting in huis

E

Als je bezig bent met verbouwen dan denk je aan het totaalplaatje. Je hebt waarschijnlijk nagedacht welke kleur de muren moeten worden en waar het bankstel komt te staan. Alleen er mist nog iets in het totaalplaatje bij je verbouwing. De meeste consumenten vergeten om een lichtplan te maken met LED verlichting. Als je een grote verbouwing uitvoert ga je misschien een nieuw plafond in huis plaatsen. Het is belangrijk dat alle aansluiting op de juiste plekken in het plafond zitten. Je hoeft niet meer de stukadoor opnieuw langs te laten komen om een beschadiging weg te werken. Maak vooraf een lichtplan met LED verlichting in de ruimtes die je gaat verbouwen in huis. De aannemer kan hier rekening mee houden zodat dit later niet meer afgewerkt hoeft te worden.

Maak een tekening van de ruimte

Het is belangrijk om een tekening te maken van de ruimte. Teken de ruimte waar je nieuwe LED verlichting wilt aanbrengen exact na. Meet de maten op en kijk waar de verlichting precies moet komen. Maak de tekening niet te complex anders kom je er zelf ook niet meer uit. Geef in het plan aan waar de armaturen van de ruimte moeten komen. Eventueel kan je de stralingshoek van de LED lamp aangeven. Je hebt zo een klein beetje een idee hoeveel licht een lamp ongeveer gaat geven. Ga ervanuit dat LED meer licht geeft dan een gewone lamp.

Teken schakelaars in voor de LED verlichting

Als je een ruimte gaat verbouwen is het niet alleen slim om de nieuwe LED lampen aan te geven, maar ook de schakelaars. Waar mogen de lampen exact komen? Wil je de lampen gaan dimmen? Dan heb je speciale dimbare LED lampen nodig. Je kan hier allemaal rekening mee houden als je een lichtplan maakt. Aan de hand van je lichtplan kan de aannemer de juiste aansluitingen maken.


Bijpassende tips en informatie