De juiste verfkleur kiezen voor je huis: hoe doe je dat?

D

Het kiezen van een verfkleur kan best lastig zijn. We kunnen je wat algemene tips geven, maar uiteindelijk is het een persoonlijke beslissing. Iedereen heeft zijn eigen smaak en elke kleur roept verschillende gevoelens op bij mensen. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij de gekozen verfkleur, of het nu voor je slaapkamer of woonkamer is. Er zijn wel enkele kleurencombinaties die over het algemeen goed werken, en we willen die graag met je delen. Lees verder!

Praktische tips voor het kiezen van verfkleuren

Het is echt belangrijk om de juiste verfkleur te kiezen als je de perfecte sfeer in een kamer wilt creëren. Bedenk daarom eerst waarvoor je de ruimte gaat gebruiken. Wil je een rustige en kalme sfeer in bijvoorbeeld de slaapkamer? Dan zijn lichte kleuren vaak een goede keuze. Hiervoor kun je eens kijken naar Sigma verf. Voor actieve plekken zoals de keuken kunnen koelere kleuren juist een levendige sfeer brengen. Bekijk ook de kleurstalen in verschillende lichtomstandigheden, want kleuren kunnen er heel anders uitzien bij daglicht en kunstlicht. Ook is het goed om te weten dat kleuren verschillende temperaturen kunnen uitstralen; warme kleuren zoals rood en geel geven een warm gevoel, terwijl koude kleuren zoals blauw een koelere indruk geven. Neutrale kleuren zoals bruin en grijs worden vaak als evenwichtig ervaren. Tot slot moet je nadenken over de impact van lichte en donkere kleuren. Lichtere tinten kunnen een ruimte groter doen lijken, terwijl donkere kleuren grenzen kunnen definiëren en een knusse sfeer kunnen creëren.

Harmonieuze kleuren

Harmonieuze kleuren zijn kleuren die goed bij elkaar passen, zoals tinten die naast elkaar liggen op een kleurenwiel. Deze kleurencombinaties creëren een rustige en ontspannen sfeer in je huis. Denk aan combinaties zoals zacht oranje met rood of blauw met turquoise. Als je deze kleuren gebruikt, kun je ze combineren met neutrale kleuren zoals zwart, wit of grijs om een gebalanceerd geheel te krijgen. Een iets gewaagdere aanpak is om verschillende harmonieuze kleurreeksen te mixen in dezelfde kamer, door te kiezen voor twee basiskleuren en daarbij passende harmonieuze tinten.

Toon op toon kleuren

Toon op toon kleuren zijn kleuren die dezelfde kleurtoon delen maar variëren in lichtheid, doordat er verschillende hoeveelheden wit aan zijn toegevoegd. Dit geeft subtiele nuances aan je interieur en zorgt voor zachte overgangen tussen kleurvlakken. Je kunt bijvoorbeeld verschillende tinten groen gebruiken in de keuken om een subtiel en gevarieerd effect te bereiken.

Contrasterende kleuren

Contrasterende kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel en elkaar versterken. Deze kleurcombinaties kunnen krachtig en levendig zijn. Het is slim om contrasterende kleuren te beperken tot kleine accenten, maar je kunt ze ook gebruiken voor grotere oppervlakken. Een veelvoorkomend voorbeeld van contrasterende kleurcombinatie is blauw met geel. Door bijvoorbeeld één muur in een contrasterende kleur te schilderen, kun je een ruimte echt laten opvallen.

Bijpassende tips en informatie

Afbeelding bovenzijde: D. Pisnoy (Unsplash)