Automatisch tuinlicht aan en uit

A

Een tuin heeft zijn charme. Dit geldt niet alleen overdag als het licht is. Ook in de avond biedt de tuin volop mogelijkheden om te genieten. Het is zonde om in de avond naar een donker gat te kijken als je binnen zit.

Welke verlichting voor buiten?

Het is niet de bedoeling om een tuin in het felle licht te zetten of om een feeërieke verlichting te hebben. Het hoeft geen Efteling attractie te worden met kabouters of tuinlaven. Het moet de tuin accentueren en speciale objecten aan te lichten. De tuin moet zichtbaar zijn zonder eigenlijk op te vallen. Een uiterst discrete verlichting die vanzelf aan en uitgaat.

Lichtplan

Het is verstandig om een lichtplan op te stellen om de juiste accentbelichting te bepalen. Welke delen dienen verlicht te worden en met welke vermogen? Het zicht wordt bepaald vanuit de woning en eventueel het buitenterras.

Schemerschakelaar is gemak

Een schemerschakelaar schakelt in als het donker wordt en schakelt uit bij daglicht. Zijn er meerdere armaturen dan dient de verlichting gekoppeld te worden. Er is dan één schemerschakeling voor meerdere lampen mogelijk. Zijn er slechts enkele lampen dan kan er ook voor een individuele schakeling gekozen worden met een stopcontact. Een buitenlamp met schemerschakelaar kan ook gecombineerd worden met een bewegingsdetectie.

Verlichting als preventie

Goede buitenverlichting zorgt ook voor veiligheid. Inbrekers hebben behoefte aan een donkere omgeving en zullen niet in eerste instantie kiezen voor een omgeving die verlicht is. In dat opzicht kan verlichting een preventieve werking hebben. Verlichting is er niet alleen voor de tuin maar ook voor de toegang van de woning. Juiste verlichting bij deuren zorgen voor een prettige thuiskomst. Dit geldt voor de voordeur en garage. Goede verlichting zorgt er ook voor dat u bezoekers in het donker duidelijk kunt herkennen.

Kies voor buitenverlichting altijd voor ledverlichting. Het is de meest energiezuinige verlichting die lang meegaat. Dan hoeft u niet bezorgd te zijn voor de elektriciteitsnota.


Bijpassende tips en informatie