Alles wat je moet weten over panlatten: simpele gids voor doe-het-zelvers

A

Als je ooit betrokken bent geweest bij dakconstructie of het plaatsen van dakbedekking, heb je waarschijnlijk gehoord van panlatten. Deze ogenschijnlijk eenvoudige en essentiële onderdelen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van een stevig en duurzaam dak. In dit artikel gaan we in op de basisprincipes van panlatten en waarom ze zo belangrijk zijn bij verschillende bouwprojecten.

Wat zijn panlatten?

Panlatten zijn smalle houten latten die horizontaal op de dakconstructie worden aangebracht. Ze lopen parallel aan de daknok en vormen een ondergrond voor het bevestigen van dakbedekkingsmaterialen, zoals dakpannen. Meestal zijn panlatten gemaakt van vurenhout en hebben ze een rechthoekige vorm met afgeronde hoeken.

Waarom zijn panlatten belangrijk?

  1. Ondersteuning en stabiliteit: Panlatten zorgen voor een vlak oppervlak en bieden ondersteuning voor de dakbedekking. Ze helpen om het gewicht van de dakbedekking gelijkmatig over de dakconstructie te verdelen, waardoor de stabiliteit van het dak wordt verhoogd.
  2. Ventilatie: Panlatten creëren een ruimte tussen de dakbedekking en het dakbeschot, wat essentieel is voor ventilatie. Dit voorkomt de ophoping van vocht en vermindert het risico op schimmelvorming en houtrot.
  3. Waterafvoer: Door de juiste afstand tussen de panlatten te behouden, zorgen ze ervoor dat water correct kan worden afgevoerd. Hierdoor wordt de kans op lekkages en verminderd.

Soorten panlatten

Er zijn verschillende soorten panlatten beschikbaar, elk geschikt voor specifieke situaties:

  1. Traditionele panlatten: Deze worden gebruikt bij de meeste standaard dakbedekkingen zoals dakpannen. Ze hebben meestal een dikte van ongeveer 22×50 mm en zijn geschikt voor reguliere daken.
  2. Regelmatige panlatten: Deze zijn vergelijkbaar met traditionele panlatten, maar met een grotere dikte, meestal 22×75 mm. Ze worden gebruikt bij zwaardere dakbedekkingen en bieden extra stevigheid.
  3. Hart-op-hart panlatten: Deze panlatten worden geplaatst met gelijke tussenruimtes, waardoor een regelmatig patroon ontstaat. Dit zorgt voor een strakke uitstraling en wordt vaak gebruikt bij moderne dakbedekkingen.

Panlatten bestellen

Nu het lezen van deze blog weet je alles over panlatten. Wil je panlatten kopen? Neem dan eens een kijkje bij het assortiment panlatten van Sleiderink. Zij bieden een breed assortiment aan tegen scherpe prijzen. 

Bijpassende informatie en advies