Alles over hout

A

Met een houten meubel in huis kun je eigenlijk nooit de fout in gaan. Vaak zorgt het voor een warme sfeer, en ook het combineren van verschillende soorten hout kan een mooi en knus geheel vormen. Welke soorten hout zijn er eigenlijk en waar komen ze vandaan?

Loofhout of naaldhout

Grofweg zijn er twee soorten hout te onderscheiden: loofhout en naaldhout. Loofhout komt van loofbomen en is duurzamer dan naaldhout. Naaldhout is daarentegen gemakkelijker te bewerken. Loofhout wordt doorgaans vaker voor houten constructies of tuinmeubels buiten gebruikt, naaldhout voor binnen, zoals bijvoorbeeld voor een nachtkastje hout of een houten kledingkast. Naaldhout is minder duurzaam, maar kan wel een langere levensduur krijgen door het te impregneren.

Waar komt hout vandaan?

Hout koop je over het algemeen bewerkt en al. In losse planken, of in al in elkaar gezette meubelstukken. Niets meer te zien van de boom die het geweest is, slechts de houtsoort verraadt waar het hout vandaan komt.

Het hout dat voornamelijk in Nederland wordt gebruikt is afkomstig uit verschillende regio’s, het is maar net welke soort en wat voor meubelstuk je in huis haalt. Loofhout groeit volop in Europa, en komt bijvoorbeeld uit Duitsland, Tsjechië of Nederland. Een specialere soort zoals Wengé hout (een iets sterkere houtsoort, gebruikt voor bijvoorbeeld een werkblad) is afkomstig uit Oost-Afrika.

Hout in huis

Hout blijft een trend in huis. Of het nu gaat om een kledingkast, eettafel, dressoir of salontafel, voor ieder meubelstuk kun je een houten variant vinden en ze ook nog eens goed met elkaar combineren. Ook zijn natuurlijke materialen de laatste jaren in opkomst. We worden ons steeds bewuster van duurzaamheid en zorgen voor het milieu, meubels die lang meegaan horen daar zeker bij. Zo kun je met een goede en stevige houten tafel heel wat jaren doen, als je er goed mee omgaat.

Buitenhout

En niet alleen binnen, ook buiten kun je goed gebruik maken van houten meubilair. Denk bijvoorbeeld aan tuinstoelen of een tuintafel. De meubels buiten hebben het zwaarder te verduren dan de meubels binnen, vaak wordt er voor tuinmeubilair dan ook ander hout gebruikt. De houtsoorten voor buiten zijn beter bestand tegen vocht; Douglas hout en Meranti hout zijn houtsoorten die vaak voor tuinmeubilair gebruikt worden.

Kortom, met een houten meubelstuk zorg je voor een stukje duurzaamheid in huis of in de tuin. Zorg je goed voor het hout, gaat het lang mee en heb je er lang plezier van.


Bijpassend tips en advies