7 veelgemaakte fouten bij het verven van tuinhout

7

Het verven van hout in je tuin kan een hele leuke klus zijn. Toch zijn er een aantal valkuilen die vaak voorkomen bij doe-het-zelvers met weinig ervaring. Om ervoor te zorgen dat de verfklus goed verloopt, hebben we hieronder 7 veelgemaakte fouten op een rij gezet. Dan hoef jij deze fouten niet te maken bij het schilderen van je tuinhout.

1. Verkeerde verf kiezen

Een van de meest voorkomende fouten is het kiezen van de verkeerde verf. Niet alle verfsoorten zijn geschikt voor buitengebruik. Zorg ervoor dat je een verf kiest die speciaal is ontwikkeld voor buitenhout, omdat deze beter bestand is tegen alle weersinvloeden zoals vocht. De Sikkens Rubbol XD High Gloss is een goede optie voor zowel professionals als doe-het-zelvers die een duurzaam resultaat willen. Wanneer de hoogglanslak op de juiste manier wordt aangebracht, kan het tot maar liefst 10 jaar mooi blijven.

2. Geen primer gebruiken

Veel mensen slaan de primer (ook wel grondlak of grondverf genoemd) over om tijd te besparen. Dit kan echter een groot verschil maken in de duurzaamheid van je verfwerk. Een primer zorgt voor een betere hechting en biedt zo optimale bescherming tegen vocht en houtrot. Sla deze stap dus niet zomaar over.

3. Vochtig hout verven

Verf kan niet goed hechten op vochtig hout, waardoor het leidt tot ongelijkmatige dekking en afbladderen. Zorg er dus voor dat het tuinhout volledig droog is voordat je begint aan de verfklus. Dit betekent dat je niet meteen na een regenbui of op een vochtige ochtend aan de slag moet gaan.

4. Oude verflaag niet verwijderen

Een andere veelgemaakte fout is het verven over een oude verlaag, wat zorgt voor een slechte hechting en onregelmatige dekking. Schuur het hout eerst goed op en verwijder alle losse verfdeeltjes. Op deze manier creëer je een egaal oppervlak waarop de nieuwe verflaag beter kan hechten.

5. Houtvuller gebruiken na het verven

Het is belangrijk om houtvuller vóór de eerste verflaag aan te brengen. Na het opvullen van gaten en scheurtjes laat je het goed drogen, schuur je het oppervlak nog eens glad en maak je het stofvrij.

6. Te snel een tweede laag aanbrengen

Geduld is een schone zaak. Het is verleidelijk om snel een tweede laag verf aan te brengen, maar dit heeft nadelige gevolgen voor de duurzaamheid en het strakke resultaat. Wacht altijd de aanbevolen droogtijd tussen de lagen af. Dit staat vaak aangegeven op de verfverpakking.

7. Te laat afplaktape verwijderen

Laat de verf niet volledig drogen voordat je de tape verwijdert, omdat dit kan leiden tot een ongelijkmatige rand en scheurtjes. Verwijder het liever als de verf nog licht vochtig is voor de aller mooiste afwerking.

Bijpassende informatie en advies