Zelf je eigen leidingen leggen in huis en tuin? Dit moet je weten!

Z

Nederlanders klussen heel wat af aan hun eigen huis en tuin. In de afgelopen jaren is het aantal thuisklussers behoorlijk gestegen. Daar zijn drie belangrijke redenen voor aan te wijzen. Op de eerste plaats zijn de kosten voor levensonderhoud flink omhoog gegaan. Dat geldt natuurlijk ook voor de kosten van het inhuren van een klussenbedrijf. Wie handig is, besluit daardoor tegenwoordig vaker om het gereedschap zelf ter hand te nemen. Een tweede reden is het tekort aan vaklieden, waardoor vaak langere wachttijden van toepassing zijn. Een derde reden is de coronacrisis van enkele jaren geleden. Doordat mensen meer tijd thuis moesten doorbrengen, gingen ze meer klussen. Wie eenmaal de smaak te pakken heeft, pakt vervolgens door en knapt geleidelijk het hele huis verder op.

De juiste materialen

Als je aan het klussen slaat, is het uiteraard van belang om over de juiste materialen te beschikken. In bouwmarkten kun je weliswaar terecht voor de meest gangbare zaken, maar dat is niet de plek waar de specialist zijn materialen haalt. Vooral wanneer het gaat om maatwerk en gedegen advies over bepaalde materialen en hun toepassingen, kun je beter naar een gespecialiseerde leverancier gaan. De deskundigen van Vos Kunststoffen zien naast bouwbedrijven en kleine zelfstandigen ook steeds vaker particulieren als klant, die er de benodigdheden voor een klus in eigen huis bestellen. Over het algemeen is maatwerk voor dergelijke klussen essentieel. Het is dan ook zaak om te zorgen voor een gedegen voorbereiding, zodat je de juiste gegevens kunt overleggen.

Regels en keurmerken

Belangrijk om te weten is met welke regels je te maken hebt. Leidingen moeten vaak volgens standaardnormen worden aangelegd. Voor klussen op plaatsen die onder druk staan, zoals de riolering of de leidingen van een zwembad, zul je speciale kunststof leidingen nodig hebben die bestand zijn tegen deze druk. Dergelijke buizen worden ook wel druk-pvc genoemd en zijn niet alleen tegen hoge druk, maar ook tegen verschillende chemische stoffen bestand. Overigens: wanneer producten zijn voorzien van het Producten en bouwprocessen met een KOMO-keurmerk zijn objectief getoetst en goedgekeurd door KOMO-keurmerk, weet je dat de kwaliteit ervan door onafhankelijke deskundigen is gecontroleerd.

Verschuiving

Van oudsher werden veel bouwmaterialen, zoals leidingen en plaatwerk, van andere grondstoffen gemaakt. Voor diverse toepassingen zijn echter in de loop der jaren hoogwaardige kunststofproducten ontwikkeld, die een langere levensduur en beter gebruiksmogelijkheden hebben.

Bijpassende informatie en advies