Woonmaand Oktober 2023

W

Van oudsher wordt de maand oktober woonmaand genoemd. Uiteraard is ook oktober 2023 woonmaand. Welke trend kun je verwachten in de woonwinkels? Waardoor kun je je verder laten inspireren om tot een nog mooier en beter huis te komen?

Waarom is oktober van oudsher de woonmaand?

Natuurlijk speelt marketing een grote rol bij deze keuze. Maar er is ook wel enige logica te vinden. Oktober is de maand waarin we ons in Nederland gaan richten van buiten naar binnen. Normaal gesproken is het weer niet van dien aard dat we veel buiten zitten in de tuin of op het balkon omdat de herfst zich nu volop aandient. Bovendien breekt de tijd van de feestdagen in december langzamerhand aan. De kerstshows in de tuincentra zijn of worden overal weer opgebouwd. We willen het weer warm, knus en gezellig hebben in ons huis. En daarin pas oktober woonmaand natuurlijk uitstekend.

Woonmaand Oktober 2023

Net als in andere jaren en misschien nu nog wel meer gaan woonwinkels en websites aan de gang met acties en kortingen. Met een beetje geluk zijn er aanbiedingen te vinden die je in de rest van het jaar niet tegenkomt. Echter je moet wel goed oppassen want niet elke scherp geprijsde aanbieding maakt niet waar wat het beloofd. Vaak is het zo dat we ons niet het gehele jaar bezighouden met meubels, woondecoratie en andere spullen die we nodig hebben in huis. Daardoor is het vaak lastig om in te schatten of de aanbiedingen werkelijk aantrekkelijk zijn. Gelukkig biedt een beetje zoeken op het internet vaak houvast. Ook is oktober de maand om een aantal zaken winterklaar te maken.

Tuinonderhoud checklist voor oktober

Alhoewel de focus er bij velen minder op zal zijn, is het toch belangrijk om een aantal zaken in de tuin te doen zodat je ook in de zomer van 2024 weer volop kan genieten. Hieronder een checklist met aandachtspunten.

  • Vervang uitgebloeide eenjarige planten.
  • Haal alle stokken en plantenringen die niet meer nodig zijn weg.
  • Berg waterornamenten en bijbehorende systemen op om kapotvriezen te voorkomen.
  • Verspreid bij elkaar geharkte bladeren door de border als extra bescherming en laat ook her en der een hoopje liggen zodat nuttige insecten die kunnen gebruiken als overwinterplek.
  • Sluit de buitenkraan, zeker op het moment dat nachtvorst is aangekondigd.
  • Controleer of potten die buitenstaan nog goed water af kunnen voeren.
  • Verzamel zaden van planten om ze volgend voorjaar te kunnen planten.

Bijpassende informatie en advies

Afbeelding bovenzijde: J. Blueberry (Unsplash)