Wat zijn de voordelen voor je tuin als je mulch gebruikt?

W

Als je je tuin goed wil onderhouden, is het slim om mulch te gebruiken. Het wordt gebruikt voor de afwerking van perken, borders en plantvakken waarbij je een extra laag materiaal over de grond aanbrengt. Mulch biedt veel voordelen, namelijk: het verbetert de bodemstructuur en het vermindert de onkruiddruk rondom planten. Ook houdt mulch vocht vast voor een langere tijd en door de langzame afbraak zorgt het op de lange termijn voor een duurzame humuslaag in de bodem. Dat laatste is belangrijk, want dit draagt bij aan de voeding van jouw planten.

Mulch helpt bij onkruidbestrijding

Mulch is een natuurlijk bestrijding tegen onkruid. Dat komt omdat onkruid verstikt zodra je een dikke laag mulch rondom je planten en in je tuinbedden legt. Je voorkomt hiermee dat ze kans krijgen om te groeien en weet je wat dat betekent? Dat je minder tijd nodig hebt om onkruid te wieden en dus meer kunt genieten van je tuin. Daarnaast werkt mulch als een isolatielaag voor de grond wat bijdraagt aan een stabiele omgeving voor je planten. In de zomer blijft de grond koeler en de winter blijft de grond warmer en dit bevordert gezonde groei van de planten in je tuin. Hier bestel je mulch per halve bigbag.

Mulch zorgt voor een betere bodem

Als mulch een tijdje ligt, breekt het af waardoor het spul in de bodem mengt. Daardoor komen er extra voedingsstoffen en organisch materiaal in de grond waar de grond vruchtbaarder en gezonder van wordt. En een gezonde, vruchtbare grond leidt tot sterke planten. De grond blijft ook goed vochtig als je mulch gebruikt. Mulch voorkomt namelijk dat het water snel verdampt en daardoor zijn de wortels van je planten beschermd tegen uitdroging. Dit is natuurlijk ideaal nu onze Nederlandse zomers zo warm zijn waardoor alle planten in de tuin doodgaan. Gebruik mulch en je voorkomt dit soort nare uitkomsten door de warmte.

Mulch zorgt voor een aantrekkelijke afwerking van je tuin

Als je mulch gebruikt in je tuin, heeft dat naast alle voordelen van hierboven ook nog een ander voordeel. Het zorgt namelijk voor een aantrekkelijke afwerking van je tuin. Je kunt kiezen uit verschillende soorten mulch, de twee populairste soorten zijn houtsnippers en boomschors. Het is belangrijk dat je het juiste mulch soort kiest voor jouw tuin. Het beste is als je een laag aanbrengt van ongeveer 5 tot 10 centimeter dik. Als je mulch gaat aanleggen, is het belangrijk dat je een kleine afstand aanhoudt tussen de mulch en de boomstammen en struiken. Dit voorkomt namelijk schimmelgroei. Heb je onverhoopt toch schimmel ontdekt? Dan is het belangrijk dat je direct de aangetaste mulch verwijderd. Dit kun je doen door het weg te scheppen en in je groene container te gooien. Is je mulch erg vochtig? Dan kun je er ook voor kiezen om het tijdelijk te laten drogen op een zonnige plek. Zodra het droog is, kun je het weer terugleggen.

Bijpassende informatie en tips

Foto bovenzijde: P. Green (Unsplash)