Wat is een buitenkeuken?

W

Wat is een buitenkeuken? Wanneer is een outdoor kitchen interessant voor jou? Waar moet je op letten als je overweegt om een buitenkeuken aan te schaffen? Aan welke eisen moet de apparatuur voldoen zodat jij er blij van wordt?

Wat is een buitenkeuken?

In feite is een buitenkeuken een hele grote barbecue waaraan nog allerlei extra apparatuur en faciliteiten zijn toegevoegd. In de meeste gevallen is de barbecue nog altijd het belangrijkste onderdeel. Maar de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ook hier inmiddels een groot aantal verschillende functionaliteiten mogelijk zijn. Aangezien een goede buitenkeuken beste een aardige investering vergt, is het goed om vooraf na te gaan of het in jouw geval loont en je er voldoende plezier aan zult beleven. Er zijn trouwens twee soorten buitenkeukens:

  • de verplaatsbare die je daar kunt neerzetten waar je hem wilt gebruiken
  • de vaste buitenkeuken  die een compleet eigen plek heeft in de tuin en vaak overdekt is

Wanneer is een buitenkeuken voor jou interessant?

Een buitenkeuken vergt over het algemeen een redelijke investering. Daarom is het goed om na te gaan of een buitenkeuken, ook wel Outdoor Kitchen, genoemd iets is waar je veelvuldig gebruik van zult maken. Als met de onderstaande aandachtspunten rekening houd, zul je zeer blij zijn met een buitenkeuken:

  • Je maakt veel gebruik van de barbecue in de tuin, meerdere keren in de maand.
  • Je komt vaak (werk)ruimte te kort op en rond de barbecue
  • Buiten koken is een activiteit waar je niet snel op uitgekeken raakt
  • Je hebt regelmatig familie en vrienden op bezoek in de tuin waarvoor graag kookt
  • Buiten koken vind je leuk, ook als het weer wat minder mooi is!
  • Je experimenteert graag met de barbecue, smoker of andere apparatuur
  • Je hebt voldoende geduld om alle apparatuur volledige onder de knie te krijgen en er het optimale rendement uit kunt halen.

Oriënteer je goed voordat je tot aanschaf overgaat

Het belangrijkste gedeelte van uw buitenkeuken is uiteraard het kookgedeelte ofwel de grill. Maar daarnaast is een grote keuze aan buitenkeukenapparatuur. De smoker is een apparaat dat ook steeds meer in de tuin in gebruik is. Het is daarom van groot belang dat je jezelf oriënteert voordat je tot de aankoop overgaat. Om meer inzicht te krijgen in wat alle mogelijkheden zijn en om te weten te komen of het iets voor jou is, zou je kunnen overwegen is aan een BBQ-workshop deel te nemen. Zeker in de zomermaanden worden die op veel plekken georganiseerd. Maar zelfs in de andere seizoenen zijn er mogelijkheden om een workshop te volgen.


Bijpassende informatie en tips

Foto bovenzijde: Daniel Norris (Unsplash)