Waar moet je op letten als je met hout gaat werken?

W

Denk je erover om zelf een meubelstuk, vensterbank of een ander decoratiestuk te maken? Hier kunnen verschillende materialen geschikt voor zijn. Met het juiste gereedschap kom je al een heel eind. Bovendien hoef je geen ervaren klusser te zijn om een mooie creatie in elkaar te kunnen zetten. Maar als het op een materiaalsoort aankomt, wordt er nog steeds vaak voor hout gekozen.

Vooral omdat er veel houtsoorten zijn én omdat je het op uiteenlopende manieren kunt toepassen. Heb je nooit eerder met hout gewerkt of zoek je naar meer informatie? In dit artikel zetten we zo veel mogelijk feiten op een rij.

Wat zijn de voordelen van hout?

Heb je uitgebreide kennis nodig om met hout te kunnen werken? Nee, dat is niet noodzakelijk. Want met een goede bouwtekening en de juiste materialen, kun je een heel eind komen. Mocht je nog twijfels hebben, dan zijn dit enkele voordelen van werken met hout:

  • Soorten: Ben je geen liefhebber van vurenhout of steigerhout? Dat hoeft geen probleem te zijn, want er zijn nog veel andere soorten die je kunt gebruiken voor je meubelstuk of accessoire. Bijvoorbeeld okoume multiplex, dat je voor uiteenlopende projecten kunt inzetten.
  • Veilig klussen: Hout kent geen gevaarlijke obstakels. Behalve de ruwe bovenlaag, is de kans op verwondingen of grote uitdagingen klein. Het enige wat je hoeft te doen, zijn de planken glad schuren om de kans op splinters zo klein mogelijk te maken.
  • Overal in te verwerken: Hout leent zich prima voor meerdere doeleinden. In de eerste plaats kun je het gebruiken om meubels te maken, maar het kan ook verwerkt worden in een decoratiestuk, een accessoire of een ander creatief project.

Belangrijke zaken als je gaat werken met hout

Werken met hout vergt, zoals eerder gezegd, geen professionele kennis. Maar het is wel handig om je enigszins voor te bereiden, zodat je precies weet wat je te wachten staat. Daarom de volgende tips:

Veiligheid

Een veilige werkomgeving staat altijd bovenaan als je werkt met hout of überhaupt gaat klussen. Bijvoorbeeld door een stevige ondergrond te creëren en te voorkomen dat je over gereedschappen struikelt. Daarbij is een stopcontact in de buurt geen overbodige luxe, mocht je met apparatuur werken.

Het juiste hout

Doordat er verschillende houtsoorten zijn, is er voldoende keuze. Het is echter wel aan te raden om de juiste houtsoort te kiezen bij het project dat je start. Wil je bijvoorbeeld een schutting of een loungebank voor buiten maken? Dan is het toch verstandig om voor een houtsoort te kiezen met een lange levensduur en dat bestand is tegen vocht. In tegenstelling tot okoume multiplex van Baars en Bloemhoff, is vurenhout dat niet.

Meer dan genoeg

Een foutje kan altijd gebeuren, zelfs als je de houten planken juist hebt afgemeten. Bijvoorbeeld doordat je per ongeluk een te groot stuk afzaagt. Zorg er daarom voor dat je meer dan genoeg hout bij de hand hebt, zodat je opnieuw kan beginnen. Dat voorkomt ook extra ritjes naar de bouwmarkt of de houtverkoper.

Bijpassende informatie

Afbeelding bovenzijde: A. Andrews (Unsplash)