Verantwoord thuiswerken: waar moet je aan denken?

V

Flexwerken wordt steeds meer de norm in Nederland. Dit was al een beetje te zien voor de corona crisis, maar deze ontwikkeling werd door de crisis nog eens in stroomversnelling gebracht. Nu kon het niet anders. Mensen moesten wel vanuit huis werken. Dat betekende dat veel bedrijven ongelooflijk veel geld investeerden in het creëren van ergonomische thuiswerkplekken en het implementeren van de juiste software om flexwerken überhaupt mogelijk te maken. Nu zijn we gelukkig al enkele jaren uit de crisis, maar we zien nog steeds dat flexwerken de norm blijkt te zijn. Geen wonder, want dit biedt ook tal van voordelen. Zowel voor de werkgever als de werknemer. 

Het grootste voordeel voor werknemers is dat ze geen lange reistijd meer hebben en beter hun eigen uren kunnen indelen. Werkgevers zien dat werknemers weer meer plezier krijgen in het werk en daardoor neemt ook de productiviteit toe. Daarnaast hebben zij minder grote kantoorruimtes nodig omdat er meer vanuit huis gewerkt wordt. Dat levert dus uiteindelijk ook een financieel voordeel op. Dankzij professionele projectinrichting kunnen zij een kleine ruimte optimaliseren voor flexwerkers, zodat zij ook af en toe op kantoor terecht kunnen en een groot kantoor overbodig wordt. 

Flexwerken werkt echter alleen als er thuis ook een goede werkplek aanwezig is. Maar verantwoord thuiswerken: hoe doe je dat eigenlijk? 

Draag zorg voor ergonomische kantoormeubels 

Vaak wordt het belang van ergonomie thuis onderschat. Mensen nemen het simpelweg niet zo nauw met de regels. Besef echter goed dat deze richtlijnen er niet voor niets zijn. Ze worden echt niet zonder reden op kantoor gebruikt. Verschillende situaties hebben aangetoond dat ze nodig zijn om lichamelijke ongemakken in de toekomst te voorkomen. 

Kies er dus zeker niet voor om structureel vanaf de bank met een laptop op schoot te werken. Als je dit uren achtereen doet en weken volhoudt, dan zorgt dit gegarandeerd voor rug- en nekklachten. 

Niet-ergonomisch werken leidt uiteindelijk tot een verminderde productiviteit en kan zelfs langdurig ziekteverzuim veroorzaken. Daarom is het belangrijk om ook thuis op de ergonomie te letten. Werkgevers hebben hier ook een sturende taak in. Zij horen ook het voorbeeld geven in de kantoorinrichting binnen het pand. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische vergaderstoel, een goed bureau en ga zo maar door. Dit zijn dingen die vanzelfsprekend lijken, maar essentieel zijn om de productiviteit te verhogen. Geef het goede voorbeeld. 

De juiste plek 

Als je langdurig of structureel meerdere dagen vanuit huis gaat werken, dan is het belangrijk dat je ook echt over een eigen werkplek beschikt. Een plek waar je niet onnodig gestoord kan worden door andere gezinsleden. In de ideale situatie staat er misschien al een kamer vrij die je eenvoudigweg kunt gebruiken als kantoor. Niet iedereen beschikt echter over die luxe. Kies dan in elk geval voor een ruimte die af te sluiten is en waar gezinsleden niet vaak komen. Je zou ook nog kunnen overwegen om een kantoortje in de schuur of garage te maken. 

Bijpassende informatie

Afbeelding bovenzijde: Grovenmade (Unsplash)