Trendkleuren in de badkamer

T

Ben je toe aan een nieuwe badkamer? Dan staat je een aantal keuzes te wachten. Naast de stijl en de mate van comfort die je wenst zijn dat de kleuren van je nieuwe design. Waarschijnlijk kies je het liefst voor kleuren die de laatste jaren in trek zijn. Maar wat zijn die trendkleuren van tegenwoordig eigenlijk precies? In dit artikel nemen we je mee langs de opties die je hebt om een eigentijdse badkamer kleur te geven.

Natuurlijke materialen

Een van de meest in het oog lopende trends die je ziet als je de woonbladen en blogs langsloopt, zijn de natuurlijke materialen en de daarbij horende kleuren. We denken dan aan de warme uitstraling van bijvoorbeeld hout. Het gebruik van hout in vochtige ruimtes heeft lange tijd niet voor de hand gelegen. Maar door goed te ventileren en het hout grondig te bewerken, zijn houten elementen even bestendig als andere materialen.

Marmer is een ander materiaal dat pas de laatste tijd opgang doet. Dat was echter om een andere reden. Marmer gold als te duur en te luxe om in een doorsnee badkamer toe te passen. Het was meer iets voor in een paleis of in het Amstel Hotel, was de algemene gedachte. De laatste jaren is het materiaal echter meer mainstream geworden.

Natuurlijke kleuren

Natuurlijke materialen combineer je heel makkelijk met natuurlijke kleuren. En als je het over natuur hebt, denk je al snel aan kamerplanten. Groen brengt echt extra sfeer tijdens het douchen, tanden poetsen en badderen. Planten geven daarnaast een zekere frisheid en gezondheid af. Je voelt je gewoon heerlijk tussen dat lieftallige groen in je badkamer. De meest geschikte badkamerplanten houden van schaduw, hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.

Als je niet veel ruimte hebt om planten neer te zetten, denk dan eens aan wat hangplanten. Deze hang je eenvoudig aan het plafond en kosten je dus geen vloerruimte. Ook botanisch prints kunnen een oplossing zijn. Helemaal eigentijds is de populaire Urban Jungle Style!

Pastelkleuren in de badkamer

In het verlengde van al die landelijke buitenkleuren ligt de veel geziene toepassing van pastelkleuren in de badkamer. Poeder roze, zeegroen, hemelsblauw en mint zijn een paar voorbeelden van deze zachtaardige sfeerbrengers. Lichte kleuren zijn sowieso te verkiezen boven zwart en donkergrijs als het om sanitair gaat. Ze doen de ruimte groter lijken, heeft de psychologie ons geleerd. Je ervaart een ruimtelijk gevoel, zelf als je in een niet al te grote, lichtgekleurde ruimte staat. Spiegels en grote tegels dragen uiteraard ook bij aan deze optische illusie, maar pastelkleuren zijn de grootste ruimtewinners op dit punt. En dat is goed nieuws in tijden van astronomische woningprijzen per vierkante meter.

Metallic kleuren

Als tegenhanger van de landelijke, natuurlijke stijlen zou je de industriële badkamerstijl kunnen zetten. Ook deze stijl is behoorlijk populair de laatste jaren. Hij draait om het gebruik van stoere, robuuste materialen. Qua kleurstelling kom je dan uit bij beton en metallic kleuren.

Kranen en leidingwerk van ijzer, koper en brons zijn prominent aanwezig in de industriële stijl. Gunmetal badkameraccessoires zijn ook zeer gewild en graag gezien. Een betonnen muur met metallic gekleurde handdoekhaken en een douchedeur met koperen handgrepen passen helemaal binnen het industriële denken. Voeg daarbij aluminium inbouwspots en je bent echt trendy bezig!

Goud en zilver

We moeten ons wel erg vergissen als de komende tijd het zwaartepunt niet wat meer naar goud en zilver verschuift. Deze kleuren hebben zowel een chique als een robuuste uitstraling. Het hangt er maar net vanaf met welke accentkleur je ze combineert. Goud met zwart geeft een heel andere sfeer dan goud met grijs of wit. Voor zilver geldt hetzelfde.

Toegegeven, met goud loop je snel het risico van overdaad. Je kunt het gebruik van gouden elementen beter niet overdrijven. Begin bijvoorbeeld klein met een aantal goudlook accessoires. Je krijgt vanzelf wel door wanneer je badkamer op een museum begint te lijken.

Volg je hart

Zoals je wel hebt begrepen zijn er plenty mogelijkheden in je kleurkeuze. Er is altijd wel een trendkleur die dicht bij jouw hart ligt. En dat is toch het belangrijkste! Het is jouw huis en jouw badkamer. Jij bent degene die er zijn begint en vaak ook eindigt. Volg dus je hart en zie het als mooi meegenomen als jouw smaak aansluiting vindt bij de tijdgeest.


Bijpassende tips en informatie