Sluit een waterontharder aan in huis

S

De kranen in je badkamer en in de keuken vormen steeds meer kalkaanslag, de schone drinkglazen uit de vaatwasser bevatten sporen van kalk en je merkt dat de wasmachine steeds vaker problemen heeft. Helemaal als je in een gebied woont met hard water, dan kan kalkaanslag zich vormen in huis, wat uiteindelijk funest is voor de kwaliteit van je huishoudapparatuur.

Wil je de kalkaanslag reduceren, dan kun je een waterontharder laten installeren. Hiermee wordt calcium en magnesium uit het water gefilterd en stroomt er alleen nog onthard water uit de kraan. Voordat je stappen gaat ondernemen en in een waterontharder wilt investeren, lees je in deze blog over de voordelen en de kosten van de waterontharder.

De voordelen van een waterontharder

Om langdurig gebruik te kunnen maken van je huishoudapparaten en kalkvorming in de badkamer of op je drinkglazen te voorkomen, laat je een waterontharder plaatsen in de watertoevoer. Het water stroomt dan eerst door de waterontharder, voordat het uit je kraan komt. En dit water bevat veel minder kalk dan gehard water. Even de voordelen ervan op een rij:

  • Je maakt dagelijks gebruik van huishoudapparaten die zijn aangesloten op een kraan. De wasmachine draait de nodige toeren en de vaatwasser doet het werk voor je na het eten. Al het water dat achterblijft, zorgt voor kalkvorming in de machine. Zit er een waterontharder tussen de toevoer en het apparaat, dan zal er geen kalkaanslag zijn. Je vaatwasser gaat als gevolg daarvan 30% langer mee.
  • Niet alleen is de levensduur van je apparatuur langer. Je verbruikt ook 20% minder energie met als gevolg dat je een lagere energierekening krijgt én de CO2-uitstoot wordt verminderd.
  • Kalkvrij water heeft niet alleen effect op je huishoudapparatuur. Ook je kleding en je vaat worden beter schoon. Zelfs je eigen huid profiteert van het zachte water en voelt minder droog aan.
  • En waar je voorheen extra schoonmaakmiddel toediende in de machine om je vaat of kleren goed schoon te krijgen, kun je nu minder gebruiken. De apparaten doen hun werk nu immers beter.

Lees hier vooroordelen over waterontharders.

De gemiddelde kosten van een waterontharder

De aanschaf van een waterontharder is een grote investering. Die zal zich op lange termijn absoluut uitbetalen in een lagere energierekening en minder onderhoud aan je huishoudelijke apparaten. Er zijn twee soorten waterontharder, namelijk de elektronische waterontharder die je bedient met een tijdschakelaar en de mechanische waterontharder die wordt ingeschakeld door de druk van het water. Deze verbruikt geen stroom. De mechanische variant is doorgaans goedkoper en je bent geen kosten aan energie kwijt. Denk bij de B-merk waterontharder aan een prijsklasse vanaf €750. Ga je voor A-klasse, dan investeer je tussen de €1400 en €2000.

Behalve de aanschaf investeer je ook in de eenmalige installatie, het regelmatig onderhoud en de kosten van reinigingszout. Houd daar rekening mee bij de begroting van je investering.

Meer weten over de waterontharder?

Wil je meer informatie over de kosten van de waterontharder, zodat je een investering met langdurig effect kunt maken? Met de waterontharder in huis zul je merken dat je apparatuur beter werkt en dat je keuken en badkamer schoner blijven. Meer over de voor- en nadelen van een waterontharder en de kosten van verschillende merken waterontharder lees je op kosten-waterontharder.nl.


Bijpassende informatie en advies