Onmisbaar in elke tuin

O

Elke tuin heeft zijn unieke charme en uitstraling. De juiste combinatie van planten kan een groot verschil maken. Voor tuiniers die hun tuin willen verrijken, zijn de bodembedekker en de beukenhaag een onmisbare toevoeging en zeker het overwegen waard.

Wat zijn Bodembedekkers?

Een bodembedekker is een laaggroeiende plant die de grond bedekt. Hij is ideaal om kale stukken grond snel te bedekken en zo een volle en verzorgde uitstraling aan uw tuin te geven. Denk bijvoorbeeld aan de maagdenpalm, klimop en pachysandra. Bodembedekkers zijn niet alleen aantrekkelijk om te zien, maar ze helpen ook bij het verminderen van onkruid.

Tips voor het planten van Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn perfect om lege plekken in de tuin mooi groen te maken en onkruid tegen te gaan. Als je de grond goed voorbereidt, groeien ze beter. Het is belangrijk om ze niet te dicht op elkaar te planten, zodat ze genoeg ruimte hebben. Dit helpt ook om ervoor te zorgen dat ze allemaal genoeg voeding uit de grond kunnen halen. In de eerste periode na het planten hebben ze meer water nodig, zodat ze goed kunnen wortelen en groeien.

Wat is een Beukenhaag?

Een beukenhaag is een dichte haag en een populaire keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een natuurlijke omheining die zowel privacy biedt als een mooie uitstraling geeft. Er bestaan twee soorten beuken: de groene beuk (Fagus sylvatica) en de rode beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). De groene beuk heeft lichtgroene bladeren die in de herfst naar geelbruin verkleuren, terwijl de rode beuk opvallend roodbruine bladeren heeft. Beide soorten behouden hun dorre bladeren in de winter. Of je kiest voor een groene of rode beuk hangt af van je persoonlijke voorkeur en het gewenste kleurcontrast in de tuin.

Hoe plant je een Beukenhaag?

Kies de juiste locatie. Beukenhagen groeien het beste op een plek met voldoende zonlicht en goed doorlatende grond. Graaf een geul die diep genoeg is om de wortels volledig te bedekken. Plant de beuken op een regelmatige afstand van elkaar voor een uniforme uitstraling. Geef de haag na het planten direct water en zorg in het eerste jaar voor regelmatige bewatering.

Beukenhagen en bodembedekkers combineren

Als u zowel een bodembedekker als een beukenhaag in uw tuin overweegt, is het handig om te weten dat ze goed samenwerken. Terwijl de beukenhaag voor hoogte en structuur zorgt, vult de bodembedekker de lagere delen van de tuin op en helpt onkruid te verminderen. Bodembedekkers en beukenhagen geven uw tuin allebei een volledige en verzorgde uitstraling. De beukenhaag zorgt voor een duidelijke afbakening en bodembedekkers zorgen voor een groen tapijt dat kale plekken opvult.

Zijn er alternatieven?

Er zijn ook alternatieven voor beide plantsoorten. Zo kunt u voor grind gaan in plaats van bodembedekkers en andere haagsoorten zoals de taxus of liguster overwegen als vervanging voor de beukenhaag. Bodembedekkers en de beukenhaag zijn beide sterke toevoegingen aan uw tuin. Ze verrijken de uitstraling, bieden privacy en helpen bij het onderhoud. Overweeg ze dus zeker in uw tuinplannen.

Bijpassende informatie en advies