Meubels van mangohout

M

Wat is mangohout? Welke meubels worden er gemaakt van deze houtsoort? Welke voordelen heeft mangohout? Wat zijn de nadelen van hout van de mangoboom?

Meubels van mangohout

Mangohout is een houtsoort waarvan veel verschillende soorten meubels gemaakt kunnen worden. Populair zijn bijvoorbeeld mangohouten eettafels. Maar ook voor andere meubels wordt het materiaal meer en meer gebruikt. Zo kun je ook steeds meer mooie kasten kopen die geheel of gedeeltelijk van deze houtsoort gemaakt zijn.

Wat zijn de voordelen van mangohout?

De mangoboom is sterk en goed te bewerken en verwerken soort tropisch hardhout dat zeer waarschijnlijk oorspronkelijk uit India afkomstig is. Het hout heeft een opvallende nerf die bij veel mensen geliefd is. Bovendien hebben mangohouten meubels een mooie en warme kleur en is elke plank uniek. Een ander voordeel is dat dit type hout op een duurzame wijze wordt gekweekt. De plantages zijn namelijk in eerste instantie bedoeld voor het kweken en oogsten van de mangovrucht. Pas als de opbrengst van de boom teveel afneemt wordt de boom gerooid en het hout geoogst. Normaal gesproeken wordt er hierna weer een nieuwe boom geplant.

Zijn er nadelen aan dit soort hout?

Mangohout is een natuurproduct en net als de meeste andere houtsoorten kan het gaan werken als het niet goed behandeld is. Veel variatie in luchtvochtigheid kan dit effect veroorzaken. Grote verschillen in luchtvochtigheid kunnen effect hebben op bijna elke houtsoort dus ook op hout van de mangoboom. Het is daarom aan te bevelen om de mate van luchtvochtigheid te monitoren en te beïnvloeden indien nodig. Het plaatsen van een hygrometer waaraan je de luchtvochtigheid kunt aflezen kan hierbij handig zijn en niet alleen voor het hout maar ook je eigen gezondheid kan hierbij gebaat zijn.

Waar komt het hout vandaan?

De grootste plantages van mango zijn vooral te vinden in India, Indonesië,  de Verenigde Staten en Spanje.


Bijpassende informatie en advies

Foto bovenzijde: Jametlene (Unsplash)