Met deze tips heb je nooit meer wateroverlast!

M

Na een hevige regenbui kan het voorkomen dat water in je huis en tuin terecht komt. Een lekkende kelder kan veel problemen en schade veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om wateroverlast te voorkomen en je huis en tuin te beschermen. In dit artikel delen we handige tips die ervoor zorgen dat jij na een hevige regenbui zorgeloos kunt genieten van een droge kelder en tuin.

Lekkende kelder een veelvoorkomend probleem

Een lekkende kelder is een veelvoorkomend probleem na een hevige regenbui. Het kan zorgen voor vochtproblemen, schimmel vorming en zelfs structurele schade aan je woning. Het is daarom belangrijk om maatregelen te treffen om dit te voorkomen. Om specifiek lekkages in de kelder te voorkomen, dien je de buitenmuren te inspecteren op scheuren en deze zorgvuldig te dichten met waterdichte kit. Overweeg het aanbrengen van een waterdicht membraan of coatings op de buitenmuren.

Controleer en repareer scheuren en gaten

Het controleren en repareren van gaten en scheuren in muren en vloeren is een van de belangrijkste stappen om wateroverlast te voorkomen. Dit kun je doen door gebruik te maken van waterdichte kit of speciale cementproducten. Zorg ervoor dat je alle scheuren en gaten goed afdicht, zodat er geen water naar binnen kan dringen.

Zorg voor een goede afwatering

Om wateroverlast te voorkomen, is een goede afwatering van het huis noodzakelijk. Zorg ervoor dat regenwater op de juiste manier wordt afgevoerd en niet naar het huis stroomt. Dit kun je doen door het aanleggen van afvoergoten, het plaatsen van regenpijpen en het creëren van een helling in je tuin zodat het water weg kan stromen.

Bescherm je tuin tegen wateroverlast

Naast het beschermen van je huis is het ook belangrijk om je tuin te beschermen tegen wateroverlast. Een verzopen tuin zorgt niet alleen voor een onprettige aanblik, maar kan ook schade aanrichten aan je planten en gras. Het aanleggen van hoogteverschillen in je tuin kan helpen om wateroverlast te voorkomen. Door bijvoorbeeld verhoogde borders of bloembakken te plaatsen, kan het water beter worden afgevoerd. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van grindpaden, die het water sneller laten wegstromen.

Maak gebruik van regentonnen

Het plaatsen van regentonnen in je tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar helpt ook bij het voorkomen van wateroverlast. Regenwater kan worden opgevangen en gebruikt worden om je planten water te geven. Op deze manier voorkom je dat het water zich ophoopt in je tuin.

Bijpassende tips en advies

Afbeelding bovenzijde: S. Choi (Unsplash)