Kunstgras en natuurgras verschillen

K

Kunstgras en natuurgras verschillen voordelen en nadelen. Waarin verschillen kunstgras en natuurgras? Welke voordelen en nadelen heeft een gazon van kunst- en natuurgras? Waar moet je rekening mee houden als je wilt kiezen voor het aanleggen van gazon in jouw tuin? Welke mogelijkheden zijn er voor een mooi gazon in de tuin?

Kunstgras en natuurgras verschillen voordelen en nadelen

Op deze pagina wordt ingegaan op de verschillen, voordelen en nadelen tussen kunstgras in de tuin en een gazon van natuurgras. Om zo volledig mogelijk te zijn besteden we ook aandacht aan de nadelen van kunstgras ten opzichte van een gazon dat bestaat uit natuurlijk gras. Daarnaast is er aandacht voor de mogelijkheden van goedkoop kunstgras en het aanbod dat via internet te vinden is.

Wat zijn de verschillen tussen kunstgras en natuurgras?

Uiteraard vergt goed kunstgras minder onderhoud dat een gazon met natuurlijk gras. Er hoeft niet gemaaid en geverticuteerd te worden. Bij droogte is besproeien met water niet nodig en ook bij nat weer blijft het mooi, mits goed gelegd uiteraard. Daarnaast hoef je geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken om het gazon mooi te houden. Het enige onderhoud dat je zo nu en dan moet doen is wat borstelen om het gras schoon en mooi rechtopstaand te houden. De eerlijkheid gebiedt om wel om te zeggen dat zeker bij natuurgras dat in de schaduw ligt er toch mossen en algen op het kunstgras kunnen gaan groeien. Afhankelijk van de ondergrond en de wijze waarop het kunstgras gelegd is, kan het voorkomen dat er na verloop van tijd toch wat onkruid doorheen kan groeien. Zeker als het kunstgras niet geborsteld wordt.

Gemakkelijk aan kunstgras is wel dat het op elke vlakke ondergrond gelegd kan worden. Wel moet rekening gehouden worden met een goede afwatering ander kan de boel toch onder water komen te staan. Bovendien is het leggen ervan vrij gemakkelijk zelf te doen Omdat kunstgras uiteraard geen pollen verspreid kunnen mensen die last hebben van hooikoorts en allergie er voordeel aan hebben. Natuurlijk is kunstgras ook te gebruiken op het balkon en dakterras wat voor natuurlijk gras zo goed als onmogelijk is, tenzij je een echte daktuin inricht.

Kunstgras heeft als nadeel ten opzichte van natuurlijk gras dat je de mogelijkheden voor vogels, vlinders en andere dierenleven in de tuin beperkt. Het vinden van voedsel wordt moeilijker en dat kan een negatieve invloed hebben op de andere flora en fauna in de tuin.

Prijzen van kunstgras en natuurgras

In het algemeen kan gesteld worden dat natuurlijke graszoden of graszaad goedkoper is in de aanschaf dat kunstgras. Dat geldt zeker als er gekozen wordt voor een hoogwaardig kunstgras gazon. Echter daar staat tegenover dat het onderhoud van kunstgras veel goedkoper is dan bij natuurgras. Ook tuingereedschap zoals een grasmaaier en verticuteermachine niet meer nodig. Een ander voordeel is dat je niet meer hoeft te besproeien wat water en dus geld bespaard.

Kiezen voor een gedeelte van de tuin met kunstgras

Uiteraard is het mogelijk om in de tuin een gedeelte met kunstgras in te richten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het speelgedeelte in tuin waar een gewoon gazon door intensief gebruik veel te lijden heeft. Ook kun je denken aan stuk van het gazon dat je als een soort terras inricht en waar je stoelen en tafels plaatst.

Bijpassende informatie