Hoe zorg ik ervoor dat kunststof boeiboorden mooi blijven?

H

Om dakgoten en platte daken af te werken, worden boeiboorden gebruikt. Deze afwerking zorgt ervoor dat jouw woning een strakke uitstraling krijgt. Vroeger werden boeiboorden voornamelijk van hout gemaakt, maar tegenwoordig is het vooral kunststof dat de klok slaat. Heb je zelf inmiddels ook boeidelen van kunststof? Dan vraag jij je misschien af hoe je ervoor zorgt dat ze mooi blijven. In deze tekst leggen we je uit wat je wel en vooral niet moet doen.

Zelf boeiboorden schoonmaken

Het grootste voordeel van kunststof is dat het een onderhoudsarm materiaal is. Dit betekent dat je het – in tegenstelling tot hout – niet eens in de zoveel jaar van een nieuw likje verf hoeft te voorzien. Heb je de dakgoot of rand van je platte dak afgewerkt met kunststof boeiboorden? Denk dan niet dat je hier helemaal niet naar op of om hoeft te kijken. Om ervoor te zorgen dat de boeidelen hun mooie uitstraling behouden, raden wij je aan om ze minimaal één keer per jaar schoon te maken.

Boeiboorden schoonmaken is iets wat je prima zelf kunt doen. Het is namelijk al voldoende om ze af te nemen met een vochtige doek of spons. Dompel de doek of spons onder in een emmer met warm water en een sopje, wring hem uit en ga ermee over het kunststof. Je ziet vervolgens direct resultaat. Maak de boeidelen overigens nooit schoon met een ruwe doek of (schuur)spons. Wanneer je dit wel doet, kunnen er namelijk krassen in het kunststof ontstaan.

Gebruik geen hogedrukspuit

Als je een relatief grote woning hebt, kan het schoonmaken van de boeidelen je behoorlijk veel tijd kosten. Daarom ga je misschien op zoek naar manieren om het jezelf makkelijker te maken. Wanneer je een hogedrukspuit hebt, is de kans groot dat je hierbij uitkomt. Met behulp van dit apparaat kun je de boeiboorden binnen de kortste keren schoonspuiten. Hoewel dit een snelle manier is, is het gebruik van een hogedrukspuit niet aan te raden. Doordat het water met hoge druk op het kunststof wordt gespoten, kunnen er krassen achterblijven in het materiaal. De boeiboorden afspoelen met een tuinslang kan geen kwaad, want de waterdruk van zo’n slang is veel lager.

Laat boeiboorden professioneel reinigen

Omdat boeiboorden vaak gebruikt worden als afwerking voor dakgoten, bevinden ze zich meestal op grote hoogte. Hierdoor is het niet bepaald makkelijk om ze zelf te reinigen. Je moet immers constant de ladder verplaatsen. Heb je het niet zo op hoogtes? Dan is er waarschijnlijk geen haar op je hoofd die eraan denkt om zelf boeiboorden schoon te maken. Gelukkig hoeft dit niet, want je kunt ze professioneel laten reinigen. De meeste glazenwassers kunnen namelijk boeidelen reinigen. Als je dit tegelijkertijd met de ramen laat doen, hoef je hem maar één keer te laten komen.

Bijpassende tips en advies