Hoe kun je een terras aanleggen in Nederland?

H

Als je een kleine wijziging aan je terras wilt aanbrengen en wilt bijwerken wat er momenteel is, dan is hier de gids die je nodig hebt. Zo leg je een terras voor beginners in 6 eenvoudige stappen.

  • Graaf 150 mm in uw terras,
  • Leg een verdichte ondergrond van 100 mm,
  • Bedek het gebied met 40 mm betonmix,
  • Leg bestrating platen 15 mm in het beton met een tussenruimte van 10-15 mm,
  • Minstens 24 uur laten opstijven,
  • Vul de openingen tussen de tegels met betonmix.

Snelle tip: Welk zand moet ik gebruiken voor het aanleggen van een terras?

Vraagt ​​u zich af welk type zand u met cement moet gebruiken voor uw betonmix? Gebruik scherp zand voor het beste resultaat. Het is perfect voor terrassen en tuinen, en voorkomt dat mollen of ratten tunnels onder de keramische tegels doorboren.

Stap voor stap gids voor het aanleggen van een terras

Het gebied voorbereiden

Voordat u er zelfs maar aan denkt om bestrating platen te leggen, moet u uw terras voorbereiden. Als u reeds geplaatste bestrating platen opwaardeert, graaf deze dan op voordat u begint. Graaf een diepte van ongeveer 150 mm over het hele gebied en zorg ervoor dat de grond gelijkmatig wordt verdicht. Kantel vervolgens de onderbouw en hark deze tot een consistente diepte van 100 mm. Zorg ervoor dat het glad, plat en stevig is.

Beton maken voor het leggen van uw terras

Maak een betonmix van drie delen zand en één deel cement, voeg water toe om een ​​deegachtige consistentie te creëren. U kunt een cementmixer of een grote kuip of emmer gebruiken. Om te controleren of de mix dik genoeg is, pak je wat op en kneed je het tot een bal. Als je het loslaat, moet het zijn vorm behouden zonder water te sijpelen of uit elkaar te vallen. Je moet voldoende beton maken om een ​​gelijkmatige laag van 40 mm in het terrasbed te maken.

Terrasplaten leggen

Voordat u kunt beginnen met het leggen van terrasplaten, moet u deze eerst vochtig maken, zodat ze uw beton niet te snel uitdrogen. Laat vervolgens uw eerste bestrating plaat op zijn plaats zakken. Leg het in de betonmix en tik er voorzichtig op met een rubberen hamer zodat het op zijn plaats wordt vastgezet. Idealiter wil het 15 mm in de mortel zitten. Herhaal dit proces en laat een opening van 10-15 mm tussen elke straatplaat, totdat uw terras bedekt is. Nadat je je terras hebt gelegd, spuit je het hele gebied met water totdat het volledig verzadigd is en laat je het minimaal 24 uur staan.

Afwerking

Het laatste deel van het leggen van een terras is het aanbrengen van de laatste hand. Gebruik een troffel om de gaten tussen uw bestrating platen te vullen met terrastegels, zodat er geen residu op het oppervlak van de platen achterblijft. Dan wilt u misschien een decoratieve rand maken door een goot rond de omtrek te graven en deze te vullen met wat zee gewassen aggregaat of zwart gepolijste kiezelstenen.


Bijpassende tips en advies