Heb je hier al aan gedacht bij het opknappen van de woning?

H

Ben je je huis aan het opknappen, of heb je het plan om dit te gaan doen? Pak het natuurlijk zo grondig mogelijk aan. Het kan zo zijn dat specifieke onderdelen sowieso een opknapbeurt verdienen in je woning. Daarnaast heb je mogelijk nog niet overal aan gedacht. Op zoek naar tips en inspiratie? Lees dan zeker even verder.

Nieuwe ramen en kozijnen

Het is best een klus om de ramen en kozijnen op te knappen aan je woning, maar het kan zeker de moeite waard zijn. Al helemaal als er bijvoorbeeld nog enkelglas in je woning te vinden is. Misschien heb je een verouderde woning gekocht, of ben je hier simpelweg nog niet eerder aan toegekomen. Vervang het enkelglas met dubbelglas of HR-glas. Kijk ook naar de kozijnen. Of je nu nieuwe ramen neemt of niet: het is belangrijk dat je kozijnen in een goede staat verkeren. Met name houten kozijnen kunnen slijten en uiteindelijk rotten, wat je liever wilt voorkomen. Plaats moderne kunststof kozijnen, zodat je kozijnen weer tegen een stootje kunnen en lang meegaan. Dit kan aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant van de woning nodig zijn.Nieuwe deuren

Als je dan toch bezig bent met de ramen en kozijnen, kun je net zo goed meteen naar de deuren kijken. Is hier een upgrade wenselijk? Met name buitendeuren krijgen flink wat te verduren, als het aankomt op zon, wind en regen. Hierdoor kan een deur slijten of kromtrekken, wat problemen oplevert zoals tocht in huis. Tocht vermindert je wooncomfort, maar kan ook een negatieve invloed hebben op je energierekening! Dit pak je dus liever aan. Dat niet alleen, een nieuwe voordeur of achterdeur kan je woning ook veiliger maken. Je kunt de keuze tevens maken uit een stijloverweging. Ben je al bezig met het plaatsen van nieuwe kozijnen, zoals praktische overzet kozijnen, ook wel Clickover kozijnen genoemd? Pak dan meteen door, met ook een andere deur. Zo kun je het zicht dat je vanuit de achtertuin op je woning hebt bijvoorbeeld flink opknappen!

Schilderwerk

Een frisse laag verf kan wonderen doen voor de uitstraling van een woning – of het nu aan de binnenkant of de buitenkant is. Denk daarbij goed na over de kleur. Je kunt de kleuren aanhouden die momenteel al te vinden zijn in of rondom je huis, of juist voor een hele nieuwe look kiezen. Durf daarmee te spelen, zeker in ruimtes zoals de woonkamer of de slaapkamer! Verf de binnenmuren en buitenmuren, maar optioneel ook kozijnen en plafonds. Zo denk je aan het totale plaatje.

Tuinrenovatie

Ben je tevreden met je tuin, of is ook hier verbetering mogelijk? Het is een goed idee om daarmee aan de slag te gaan, idealiter al voordat de zomer aanbreekt. Zo kun je ’s zomers immers genieten van de mooie tuin die je hebt aangelegd! Werk een compleet tuinplan uit. Of verbeter enkele onderdelen: plaats bijvoorbeeld meer (makkelijk) groen in je tuin.

Badkamer of keuken

Bij veel renovaties draait het om het opknappen van de badkamer en de keuken. Dit zijn immers de ruimtes in huis waar je relatief veel aan kunt veranderen. Met name als je een oude badkamer of keuken hebt, kies je al gauw voor een wereld van verschil. Voorzie deze ruimtes in huis dus van een nieuw jasje, als je de mogelijkheid hebt. Daar ga je vervolgens weer lang plezier aan beleven. Let goed op de gewenste stijl. Ga je bijvoorbeeld voor een strakke, moderne look? Of past een landelijke uitstraling toch beter bij je woning? Dit doet veel voor de uiteindelijke presentatie van de ruimtes. Het plaatsen van modern sanitair of moderne apparatuur is trouwens sowieso een aanrader – om weer mee te gaan met de tijd.

Je kunt op uiteenlopende manieren werken aan het opknappen van je woning. Of je nu een grote verbouwing voor ogen hebt, of alleen aan subtielere aanpassingen denkt: het eindresultaat mag er straks zeker zijn. En daar doe je het voor!

Bijpassende informatie