Ergonomisch werken in een kantooromgeving: tips en tricks

E

Ergonomisch werken houdt in dat je je werkomgeving en werkmethoden aanpast om een goede lichaamshouding en maximale efficiëntie te bevorderen. Hierbij minimaliseer je de belasting op je lichaam. Het doel van ergonomisch werken is om fysieke ongemakken, vermoeidheid en blessures te verminderen. Vooral in een kantooromgeving waar mensen vaak veel uren zittend doorbrengen, is ergowerken extra belangrijk. Daarom geven we je in dit artikel vijf tips en tricks om de ergonomie te verbeteren in een kantooromgeving.

Zorg voor een goede zithouding

Aangezien je de meeste uren op kantoor zittend doorbrengt, is een goede zithouding van cruciaal belang. Een goede zithouding houdt in dat je rug goed wordt ondersteund. Vooral de onderrug is hierbij belangrijk. Het aanpassen van je bureaustoel kan een goede zithouding bevorderen. Daarnaast kunnen je voeten het beste op de grond staan of rusten op een voetensteun. Stel de hoogte van je bureaustoel hierop af.

Kies een ergonomisch bureau

Zorg er daarnaast voor dat je bureau op de juiste hoogte staat. Een goede hoogte betekent dat je onderarmen parallel aan het bureaublad rusten wanneer je typt. Lukt dit niet met je huidige bureau? Overweeg dan om een verstelbaar bureau aan te schaffen of voeg een ergonomisch verhogingsplatform toe.

Plaats je monitor op de juiste hoogte

Nu je zithouding en de hoogte van je bureau goed is, kun je de ergonomie verder verbeteren door ook je monitor op de juiste hoogte te plaatsen. Dat wil zeggen dat de bovenkant van je beeldscherm op ooghoogte staat. Op die manier hoef je je nek niet naar boven of beneden te buigen. Lukt het niet om een passende hoogte te vinden? Overweeg dan de aanschaf van een monitorstandaard om de hoogte nauwkeurig aan te passen.

Neem regelmatig pauzes

Naast een goede zit- en werkhouding is het ook van belang om regelmatig pauzes te nemen. Sta dus regelmatig op en beweeg een beetje om je bloedsomloop te stimuleren. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je je erna een stuk beter kunt concentreren en beter werk levert.

Een ergonomische muis

Een ergonomische muis is een computermuis die speciaal is ontworpen om de belasting op je hand, pols en arm te verminderen tijdens gebruik. Het doel hiervan is om overbelasting en blessures te verminderen. Ergonomische muizen kenmerken zich door de speciale vorm, neutrale handpositie, toegankelijke scrollwielen en aanpasbaarheid naar persoonlijke behoeften van de gebruiker.

Ergonomisch werken in een kantooromgeving is essentieel om fysieke ongemakken te verminderen. Zorg voor een goede zithouding, ergonomisch bureau en juiste monitorhoogte. Neem daarnaast regelmatig pauzes en overweeg een ergonomische muis voor minder belasting op je hand en arm.

Bijpassende informatie en advies