Een minimalistisch interieur; een combinatie van sereniteit en stijl

E

De minimalistische interieurstijl wordt gekenmerkt door eenvoud. Alles in een minimalistisch huis is strak en geordend. Opvallende elementen, zoals felgekleurde muren, zijn niet te vinden in dit type interieur. Hierdoor ontstaat er een unieke combinatie van sereniteit en stijl.

Weinig prikkels

In een minimalistisch huis word je niet overladen met prikkels. Alles straalt rust en eenvoud uit, waardoor je kunt genieten van een unieke sereniteit. Het is net alsof je in een rustig wandelgebied loopt waar je verder niets hoort. Net zoals in zo’n wandelgebied kom je hierdoor in een minimalistisch huis ook heerlijk tot rust.

Critici beweren dat een minimalistisch huis saai kan zijn. Deze opvatting is begrijpelijk. Minimalisme kent weinig tot geen opvallende elementen, waardoor de uitstraling als saai ervaren kan worden. Mensen die voor deze stijl kiezen, verkiezen vaak het serene gevoel boven een uitgesproken stijl. Gelukkig zijn er genoeg andere interieurstijlen om uit te kiezen voor mensen die juist wel houden van opvallende accenten.

Tot in detail uitgewerkt

Een minimalistisch huis kenmerkt zich door een ongekend detailniveau. Aan alles is gedacht; de kabels zijn overal netjes weggewerkt en elk stopcontact bevindt zich op de juiste plek. Door aandacht te besteden aan elk detail wordt de strakke stijl gecreëerd.

Dit geldt niet alleen voor het interieur, maar ook voor de bijbehorende tuin. Veel huiseigenaren kiezen inmiddels voor minimalistische schuifpuien die perfect passen bij een minimalistisch huis en de tuin volledig betrekken bij het huis. Hierdoor ontstaat een fraai geheel, waarbij elk detail zorgvuldig is uitgewerkt. Bepaalde details die je binnen ziet, komen in de tuin ook weer naar voren.

Functionaliteit staat voorop

In een minimalistisch huis heeft elk meubelstuk een doel. Dit geldt zelfs voor elk decoratiestuk. Bij het inrichten van zo’n woning moet er daarom kritisch gekeken worden naar de aankleding. Functionaliteit moet hierbij voorop staan. Uiteindelijk helpt dit om een ruimte georganiseerd en ongecompliceerd in te richten.

Natuurlijk licht & open ruimtes

In een minimalistisch huis speelt natuurlijk licht een belangrijke rol. Dit licht brengt de gewenste sereniteit met zich mee, laat het huis groter lijken en draagt bij aan de strakke uitstraling. Dit natuurlijke licht is hoofdzakelijk te danken aan open ruimtes. Doordat de ruimtes in zo’n woning zeer functioneel ingericht worden, wordt het zonlicht door weinig componenten tegengehouden.

Neutrale kleuren

Overweeg je om ook voor de minimalistische interieurstijl te gaan? Bij het maken van het eerste ontwerp moet je direct neutrale kleuren als uitgangspunt nemen. Zoals eerder al vermeld, vind je in een minimalistisch interieur geen uitgesproken kleuren terug. Alles draait om eenvoud, functionaliteit en stijl. Daar horen neutrale kleuren bij, zoals wit en grijs. In een modern minimalistisch huis is overigens ook ruimte voor aardetinten.

Sereniteit en stijl; dit zijn twee woorden die de minimalistische stijl samenvatten. Deze interieurstijl valt zeker niet bij iedereen in de smaak, maar is oprecht uniek te noemen. Doe zelf inspiratie op als je geïnteresseerd bent in een minimalistisch huis.

Bijpassende informatie