Een eigen schuur bouwen in de tuin

E

Wil je een schuur bouwen in de tuin? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden. We geven je een paar zaken waar je op kunt letten als je een schuur gaat bouwen in de tuin.

Afmetingen van de schuur

Wanneer je zelf een schuur wilt bouwen, is het belangrijk direct al in gedachten te houden wat je er precies mee wilt doen. Moet het een soort magazijn werken, of wil je er ook comfortabel kunnen werken? Moet het een werkplaats worden, of een tuinkantoor? Hoeveel ruimte heb je nodig? Kies je voor een plat dak of een schuin dak. Wil je er een zolder op, of misschien niet? Je kunt beter kiezen voor een te ruime schuur dan een te kleine schuur. Natuurlijk zijn de afmetingen van de schuur afhankelijk van de beschikbare ruimte die je hebt, maar zo groot mogelijk denken is zeker een goed idee.

Heb ik een vergunning nodig voor een schuur?

Volgens de huidige richtlijnen mag maximaal 50 procent van de oppervlakte van je eigendom worden bebouwd. Zo weet je dus ook hoe groot jouw schuur mag worden. In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om een schuur te mogen bouwen, maar in veruit de meeste gevallen niet.

Controleer altijd of een bouwvergunning of een omgevingsvergunning nodig is. Simpelweg beginnen te bouwen, kan voor veel problemen zorgen. In het slechtste geval moet je het bouwwerk weer afbreken en dat zou natuurlijk zonde zijn.

De materialen regelen

Je kunt kiezen uit ruwweg drie soorten materialen voor je schuur: hout, metaal of kunststof. Iedere soort materiaal heeft zijn eigen voordelen en zijn eigen nadelen. Zo is een stenen schuur vaak duurder dan een houten schuur, terwijl een stenen schuur wel wat steviger en duurzamer is.

Bedenk je dat een schuur bouwen de waarde van je woning verhoogt. Een schuur van duurzaam materiaal kan dus zeker de moeite waard zijn. Die keuze maak je naast wat je mooi vindt om te zien, natuurlijk.

Huur een bouwafval container

Nog een handige tip: als je een schuur gaat bouwen ga je waarschijnlijk een hoop rommel maken. Dan is het handig als je een bouwafval container geregeld hebt. Zo’n container zet je bij je huis neer en je gooit er al het bouwafval in dat bij de bouw van de schuur komt kijken. Waarschijnlijk moet je een flinke hoeveelheid zand afvoeren, en dat kan daar prima in.

Het voordeel van zo’n container is dat je maar één keer betaalt voor de huur en het afvoeren van het puin. Dit in tegenstelling tot als je zelf gaat afvoeren met een aanhanger: dan moet je een aanhanger huren en moet je vaak meerdere keren betalen bij de gemeente om je puin te mogen afvoeren.


Bijpassende tips en advies