Welke waterontharders heb je allemaal?

W

Voordat we gaan vertellen welke waterontharders er allemaal zijn, zullen we eerst vertellen wat een waterontharder precies is. Een waterontharder is een apparaat dat het probleem van harde mineralen in het water oplost. Hierbij kun je denken aan calcium, ijzer en magnesium. Het is belangrijk dat deze harde mineralen uit het water worden gehaald of schadeloos worden gemaakt, omdat er anders vervelende problemen veroorzaakt kunnen worden, bijvoorbeeld verstopte leidingen, een droge huid en bevlekte armaturen. Een waterontharder die de harde mineralen uit het water weg haalt laat hard water door een tank lopen die is gevuld met harsparels die bedekt zijn met natriumionen. Deze harsparels trekken de harde mineralen uit het water en daarvoor komen natriumionen in de plaats. Dit wordt ook wel ionenuitwisseling genoemd en werkt erg effectief. Na dit proces moeten de harsparels gespoeld worden met zout water, zodat de hardheidsionen worden vervangen door nieuwe natriumionen. Welke soorten waterontharders er allemaal zijn, lees je hieronder.

Keramische waterontharder

Aanslag in je sanitair komt doordat calcium en magnesiumionen kristalliseren onder bepaalde omstandigheden. Daarom is het verstandig om een keramische waterontharder te gebruiken, hierin zitten namelijk keramische parels waar de aanslag niet aan kan hechten. De aanslag (wat bestaat uit kristallen) schieten na 5 tot 10 seconden weg en stroomt met het water mee. Zo voorkom je dus dat er kalkaanslag in je leidingen komt. Je kunt de kristallen (aanslag) niet met het blote oog zien, het is heel klein. Als je geen waterontharder gebruikt, blijven er iedere keer een aantal losse ionen plakken en uiteindelijk wordt dit kalkaanslag.

Magneetontharders

Je hebt ook magneetontharders, maar deze zijn niet geschikt voor huishoudens. Een magneetontharder onthard namelijk maar voor een paar seconden. Je zou dit wel kunnen gebruiken in industriële omgevingen waar een constante waterstroom is, als de temperatuur constant laag is of als de magneetvelden goed afgesteld zijn.

Zoutontharders

Je kunt ook een zoutontharder gebruiken om je water te ontharden. Een zoutontharder is een ionenwisselaar. Dit betekent dat de zoutontharder de kalkaanslag vormende calcium en magnesium omwisselt met natrium. Het calcium en natrium worden hierdoor weggespoeld en in plaats daarvan komt er natrium uit de kraan. Natrium is gladder dan calcium en magnesium, je voorkomt hier dus kalkaanslag mee. Natrium brengt natuurlijk wel wat meer zout mee, als je dat niet wilt, kun je kiezen voor een waterontharder zonder zout.

Zijn er ook nadelen aan een zoutontharder?

Een zoutontharder zorgt voor meer natrium in het water. Als jij veel water drinkt, kun je dus meer zout binnen krijgen dan gezond voor je is. Het is natuurlijk beter om zo min mogelijk zout binnen te krijgen, dus dit is een afweging die je moet maken. Naast dat het niet heel gezond is, wordt natrium in het drinkwater ook minder lekker gevonden. Veel mensen kiezen dus liever voor een waterontharder zonder zout.

Bijpassende informatie en advies

Foto bovenzijde: Unsplash