4 tips voor het veilig vervoeren van je paard

4

Het liefst zie je je paard natuurlijk tevreden in de wei of in de stal staan, maar soms zul je het dier moeten verplaatsen. Dit kan het geval zijn wanneer je gaat verhuizen of wanneer je paard onverwacht naar een arts moet. Op het moment dat je je paard in een paardentrailer gaat vervoeren kan dit voor het dier een stressvolle situatie zijn. Gebruik daarom deze 4 tips voor het vervoeren van je paard.

Huur een goede paardentrailer

Als je zelf niet in het bezit bent van een goede paardentrailer kun je er altijd één huren. Op plekken waar je een aanhanger huren almelo kunt vinden, zul je ook paardentrailers kunnen vinden. Ga dan wel na of de afmetingen van de trailer genoeg zijn voor het vervoeren van jouw paard. Bij de paardentrailers van dit soort verhuurpunten kun je zeker zijn van goed onderhoud en het is dus een veilige manier om je paard te vervoeren.

Voldoende eten en drinken

Vooral als het om een lange rit gaat is het verstandig om de trailer te voorzien van voldoende water en hooi. Het is dan aan te raden om hiervoor je eigen spullen te gebruiken, zodat het paard zo veel mogelijk vertrouwde voorwerpen herkent. Zorg ervoor dat het hooi zo stofvrij mogelijk is om op die manier de ventilatie in de paardentrailer optimaal te houden voor het paard.

Goede uitrusting

Een paardentrailer huren is over het algemeen een veilige manier om je paard te vervoeren, omdat het paard stevig in de trailer staat. Toch is het verstandig om het paard te voorzien van een goede uitrusting voor het geval er onverwachts iets mis gaat. Dit hoeft niet per se een ongeluk te zijn; het paard kan zich ook bezeren wanneer hij of zij stress ervaart en ergens tegenaan schopt of wanneer je plotseling een scherpe bocht moet nemen. Schaf dus goede reisbeschermers aan.

Rijd voorzichtig

Die scherpe bochten kun je het beste voorkomen door rustig te rijden. Niet alleen om te voorkomen dat het paard zich ergens tegenaan stoot, maar ook om het dier zo veel mogelijk stress te besparen. Daarbij is het ook fijner rijden wanneer je weet dat het paard rustig is. Het is dan ook aan te raden om het trailerladen zo soepel mogelijk te laten voorlopen. Blijf zelf kalm tijdens het proces, zodat het paard rustig de trailer in gaat.

Extra tip: wanneer je een langere afstand moet afleggen met de paardentrailer is het verstandig om na te gaan waar de dichtstbijzijnde dieren- of veearts zich bevindt tijdens de route voor het geval er iets misgaat.


Bijpassende tips en informatie